Nordkorea nobbar inbjudan från Sydkorea

avTT

Publicerad:
Foto: Korea Broadcasting System/AP/TT
Sydkoreas president Moon Jae-In, till vänster, tillsammans med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un under ett möte Pyongyang i september i fjol.

Nordkorea reagerar kallsinnigt på en inbjudan från Sydkorea. Beskedet kommer sedan den slutna diktaturen skärpt tonen gentemot omvärlden, och även gett Sverige en tillrättavisning.

Sydkoreas president Moon Jae-In har tidigare uttryckt förhoppningar om att Kim Jong-Un kan komma att delta vid ett toppmöte för den regionala samarbetsorganisationen Asean i nästa vecka.

Den 5 november fick den nordkoreanske diktatorn ett brev från sin sydkoreanske motpart där denne föreslår att ett nordkoreanskt sändebud kan komma till mötet om Kim Jong-Un själv inte kan delta, enligt den nordkoreanska regimens nyhetsbyrå KCNA.

Gesten möts dock av kalla handen.

"Det är förbryllande att de föreslår en diskussion om koreanska relationer vid ett så opassande, multilateralt tillfälle", heter det i KCNA:s uttalande. Där anklagar man även Sydkorea för att ha försämrat ländernas redan ansträngda relationer genom att gå i USA:s ledband.

Grannländerna höll tre gemensamma möten i fjol och kom då fram till att förbättra sina relationer. Men närmandet har avstannat efter omvärldens skärpta sanktioner mot Nordkorea med anledning av landets kärnvapen- och robotprogram, och strandade förhandlingar mellan Pyongyang och Washington.

I tisdags uppmanade Nordkorea Sverige, som medlat i kontakterna med USA, att "uppföra sig". Detta sedan Sverige, enligt KCNA, framfört en begäran från USA om ett nytt möte mellan länderna. Sådana försök att medla fram en dialog är onödiga nu när USA och Nordkorea redan känner till varandras ståndpunkter, sade Nordkoreas förhandlare Kim Myong-Gil.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Nordkorea

Sydkorea