S, ni missar en viktig sak – höj våra löner

Replik från röntgensjuksköterskor om Socialdemokraternas löfte om hur jobbstressen ska brytas i välfärden

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Överlag gillar vi det ni skriver – att ni vill ha friska arbetsplatser, mer resurser, fler kollegor, och minskad administration. Men vi känner att ni har missat en viktig del i att bibehålla kompetens i yrket. Lönen, skriver tre  röntgensjuksköterskor.
Överlag gillar vi det ni skriver – att ni vill ha friska arbetsplatser, mer resurser, fler kollegor, och minskad administration. Men vi känner att ni har missat en viktig del i att bibehålla kompetens i yrket. Lönen, skriver tre röntgensjuksköterskor.

DEBATT

REPLIK. Vi är en grupp röntgensjuksköterskor som har läst det Socialdemokraterna skriver om att ni vill ta ansvar och att ni avger löften. Överlag gillar vi det ni skriver – att ni vill ha friska arbetsplatser, mer resurser, fler kollegor, och minskad administration.

Men vi känner att ni har missat en viktig del i att bibehålla kompetens i yrket. Lönerna måste höjas.

Som exempel har vi en kollega som har arbetat sedan 1981 det vill säga i 38 år, som nu har en lön på 32 000kr. Nyexaminerade börjar på 25 300kr. Skillnaden på år är betydande men detta syns inte i lönekuvertet. Det är bortom skandal.
Men vi behöver inte backa 38 år, det räcker om vi backar 5 år, där vi har en kollega som tjänar 26300. Det skiljer alltså 6 700kr på 38 år och 1 000kr på 5 års kompetens, i jämförelse med en nyexaminerad röntgensjuksköterska.

Vi säger inget om att ingångslönen har höjts, det är bara bra, men löneutvecklingen är katastrofal. Vi ber er att göra något åt detta. Över hela landet ser vi röntgensjuksköterskestudenter som ifrågasätter sitt val av yrke på grund av den dåliga lönen.

Vi vet att det finns statliga utredningar utförda av SCB om att vårt yrke tillhör en yrkesgrupp där det redan är brist, och i framtiden kommer det vara betydande brist. Detta är dels att patientflödet ständigt ökar men också att antalet röntgensjuksköterskor kommer minska på grund av att man söker sig från yrket, samt som stora kommande pensionsavgångar är att vänta.

Den tekniska utvecklingen går framåt i en rasande fart, vi blir aldrig färdiglärda. Vi tar vårt ansvar för patienten på allvar och en stor del i det är att bibehålla kompetensen och vidare utveckla den kommande kompetensen.

Det är alltså av betydande vikt att ni tar ansvar för att höja våra löner, för i dagsläget känner vi inte att vi blir värdesatta. Därför har vi startat ett löneuppror.


Ali Issam, Legitimerad Röntgensjuksköterska
Maria Hagberg, Legitimerad Röntgensjuksköterska
Nathalie Roos, Legitimerad Röntgensjuksköterska


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publicerad:

LÄS VIDARE