Bulgarisk boxare dog efter knocken i Albanien

Svenska Patricia Berglund: Det är tragiskt

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

En 21-årig boxare segnade ner och dog efter att ha knockats på en gala i Albanien.

Flera svenska boxare befann sig i arenan.

– Det var otäckt och kom som en chock för oss alla, säger Patricia Berghult, 25.

Den bulgariske boxaren Boris Velichkov mottog flera tunga slag under en gala i albanska Shkodra i lördags. Den sista smällen fick honom att falla livlös till marken.

Sjukvårdare skyndade dit, en bår kom fram och ambulans kördes till arenan.

I arenan värmde Patricia Berghult upp inför sin match, som var någon timme bort. Hon förstod att läget var allvarligt.

”Vi beslöt oss för att boxas”

– När de började göra hjärt- och lungräddning gick jag därifrån. Det blev för jobbigt att se på, säger hon.

På sjukhus gick inte Velichkovs liv att rädda. När beskedet om hans dödsfall nådde arenan bröt arrangörerna tillfälligt galan och samlade tränarna.

– De sa att man fick hoppa av om man ville. Det fick man avgöra själv. Vi var fyra svenskar där, en hade boxats och tre skulle göra det. Vi tyckte att allt var tragiskt men beslöt oss ändå för att boxas, säger Berghult.

1 av 2 | Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYR≈N
Patricia Berghult befann sig i arenan där bulgariske boxaren Isus Velichkov dog.

”Många frågar om det var läskigt”

Hon vann komfortabelt mot bulgariska Borislava Goranova, den trettonde raka segern, men stämningen i arenan var märkbart dämpad.

– Även om jag var glad för vinsten så blev det ändå inte att jag firade på samma sätt som jag brukar. Det kom ikapp en fort: det var en som dog nyss. Det blev lite avtrubbat mot slutet av alla matcher, säger Berghult, som har RBO-bältet i 66,7 kilo.

Blev det en tankeställare för dig?

– Många frågar om det var läskigt, och det var det. Det sker inte ofta, men tyvärr kan sånt hända, inte bara i boxningen utan också för exempelvis fotbollsspelare. I kampsport finns alltid en risk.

På galan knockade Emil Pettersson Anatoli Lyubenov. Lika bra gick det för den svenske tungviktaren Pezhman Seifkhani som i huvudmatchen knockade ungraren Andras Balazs Farkas.

Fotnot: i en tidigare version stod att boxaren var Isus Velichkov. Detta är den dödes kusin som medger att han lånat ut sin professionella licens.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN