”Ingen som ser mig som en kvinna som vill köra racerbil”

Mikaela Åhlin-Kottunlinsky redo för nästa seger i TCR

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Joakim Åström
Mikaela Åhlin-Kottunlinsky redo för nästa seger i TCR

En seger i premiären väcker drömmar om mer.

Som en plats i toppen av TCR Scandinavia – och ett steg ut i ett av världens tuffaste mästerskap.

– Jag har ett fantastiskt stöd, i vårt team är det ingen som ser mig som en kvinna som vill köra racerbil, säger Mikaela Åhlin-Kottunlinsky.

– De ser mig som racerföraren som bara råkar vara kvinna.

I fjol blev hon den första kvinnan att vinna ett lopp i STCC, när den serien gick i konkurs fortsatte hon att jobba med PWR Racing i TCR Scandinavia och satsningen gav resultat direkt. Hon vann ett av heaten under premiären och ligger trea i mästerskapet inför helgens deltävling på Anderstorp.

– Jag vill vara med i toppen, jag vill vinna och göra mitt allra bästa. Jag vet också att det är många saker som går hand i hand. Jag måste göra ett perfekt kvalvarv och ha en bra bil. Skillnaden är att nu vet jag att jag kan vinna, jag har redan gjort det, säger Mikaela Åhlin-Kottunlinsky.

Historisk seger i fjol – vann årets premiär

I helgens deltävling är det för första gången i historien som tre kvinnor står på startlinjen i Sveriges kungaklass, Åhlin-Kottunlinsky får sällskap av Jessica Bäckman som annars kör TCR Europa och Louise Frost.

– Jag vet att det blir en utmanande helg, Audi kommer att vara starka och vi kör på en bana som har väldigt långa rakor, sett till svenska förhållanden, säger Åhlin-Kottunlinsky .

– Men det är samma bil, samma team och även jag har fått ändra körstilen något eftersom däcken har ändrats från förra året så känner jag att jag har ett enormt stöd. Det handlar så mycket om hur teamet satsar på en och det är en tydlig skillnad här jämfört med andra team jag kört för. Här behöver jag aldrig hävda mig utan mina ord tas på samma allvar som de som kommer från min teamkollega Robert Dahlgren. Det är inget snack.

1 av 2 | Foto: Joakim Åström

Världsmästerskapet TCR nästa mål

Stödet gör att hon ser en lång framtid inom motorsporten. Inte bara i Sverige utan hon är beredd att ta nästa steg ut i det världsomspännande mästerskapet TCR där hennes team PWR Racing reda finns respresenterat och där förare som Thed Björk och Johan Kristoffersson har nått framskjutna placeringar.

– Jag har ambitionen, det är dit jag vill, säger Mikaela Åhlin-Kottunlinsky, 26.

– Den naiva Mikaela vill köra där redan nu och kapaciteten har jag. Jag tvivlar inte på att jag kan prestera, men jag behöver ha mer erfarenhet av internationell racing än de loppen jag har kört i GT Masters. Därför funderar jag på ett år i TCR Europa för att sedan ta det stora steget till TCR. Det är ett av de tuffaste mästerskapen i världen med många extremt erfarna förare och vid sidan av den budgeten som krävs gäller också att vara redo för att prestera på en jämn och hög nivå när chansen kommer.

Men först väntar TCR Scandinavia – och en kamp om mästartiteln 2019.

Motorlista veckans snackisar 31 maj 2019

1) Niki Lauda

I veckan begravdes Niki Lauda, en av de stora förarna i F1-historien, men också en av de personerna som påverkat nutidens F1 allra mest. Han är en av männen bakom Mercedes värvning av Lewis Hamilton och också bakom Mercedes enorma framgångar. Vila i frid.

2) Valentino Rossi

Mugello, motoGP och Valentino Rossi. I fjol hade han pole position, vad räcker det till i år?

– Mugello är det mest speciella loppet på hela året, för mig och för alla andra italienare. De är en historisk ort för Italien GP, säger italienaren som vann loppet sju gånger mellan 2002 och 2008.

3) Lewis Hamilton

Han vann Monaco GP och har tagit ett tidigt grepp om VM i F1. Vad väntar i Kanada nästa helg? Hans Mercedes har vunnit samtliga sex lopp i år, fem av dem dubbelt.

4) Simon Pagenaud

Seger i Indy 500 i söndags, i helgen väntar två lopp i Detroit och i mästerskapet har han en poängs försprång på Josef Newgarden och tolv på Alexander Rossi. Vänta er två spännande race.

5) Fredrik Lindgren

Svensken är VM-tvåa i speedway inför helgens deltävling i Slovenien, en poäng efter Patryk Dudek.

6) Mikaela Åhlin-Kottunlinsky

Hon vann i premiären och är en av tre tjejer som kär helgens deltävling i TCR på Anderstorp.

7) Felix Rosenqvist

Han gillar stadsbanor och ikväll, så väl som i morgonkväll är det dagsför just det i Detroit. Kan han eller varför inte Marcus Ericsson lyckas ta karriärens första pallplats?

8) Ott Tänak

Kampen om VM-titeln i rally går vidare och efter sex av de 20 specialsträckorna i Portugals VM-rally så leder estländaren som är tvåa i mästerskapet. VM-ledaren Sebastie Ogier är sexa och VM-trean Thierry Neuville femma. Två dagars tävlande återstår.

9) Oliver Solberg

Han är son till den flerfaldige världsmästaren Petter Solberg och en stor talang, i veckan vann 17-åringen sin debut i rally-EM, Rallye Liepaja.

10) Carlos Sainz

Han vill köra Rallyd Dakar i Saudiarabien 2020, men har inte förlängt med X-Raid. Nu ryktas det om att den förre världsmästaren i rally startar ett nytt projekt tillsammans med Toyota och Fernando Alonso, dubbel mästare i F1.

Motorstopp

McLaren

Fernando Alonso ville vinna Indy 500 och motorsportens Grand Slam, men han kvalade inte ens in. Nu tar teamet på sig misslyckandet.

– Vi lämnade honom i sticket, säger McLarens VD Zak Brown.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM