Sundbys mardröm – lyckas aldrig vinna

Norrmannen bommade igen – Niskanen överlägsen på hemmaplan

avMalin Wahlberg, Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

LAHTIS/STOCKHOLM. Han har beskrivit som herrskidåkningens kung och vunnit såväl världscupen som Tour de ski två gånger om men Martin Johnsrud Sundby kan inte vinna ett mästerskap.

I sin stora chans i Lahtis på 15 kilometer blev det en ny bom.

– Jag tror och hoppas att jag kommer att stå överst innan vi avslutar VM, säger norrmannen.

Martin Johnsrud Sundby har ett VM-guld i stafett från Holmenkollen 2011 men kan, trots sin enorma överlägsenhet i såväl världscupen som Tour de Ski de senaste säsongerna, inte visa upp en särskilt imponerande meritlista från de individuella mästerskapsloppen. 32 år gammal saknar norrmannen fortfarande ett individuellt mästerskapsguld och kan istället som bäst visa upp VM-silver och OS-silver i skiathlon.

Nu börjar också tiden rinna ut för Johnsrud Sundby.

”Strålande skidåkning”

32 år gammal var VM i Lahtis den stora chansen att bryta torkan och det var på 15 kilometer som norrmannen skulle göra det. Då dök en fullständigt rasande bra finländaren upp i hemmaspåret.

Vid 4,7 kilometer var Iivo Niskanen 23,1 sekunder före konkurrenterna som passerat innan honom. Vid 9,5 var den tiden uppe i 37,2.

– Vi tyckte vi fick se strålande skidåkning innan men det är ingenting mot vad den här killen bjuder på, säger SVT:s expert Anders Blomquist.

”Unnar honom guldet”

När Johnsrud Sundby dök upp vid samma noteringar var även han duktigt distanserad. 11,4 sekunder efter vid 4,7 kilometer blev 25,3 sekunder vid 9,5 när den 25-årige finländaren krossade motståndet.

– Jag har drömt om det länge. Nu är jag världsmästare i Lahtis. Det betyder mycket för mig.

En skön revansch för Niskanen som var på väg mot guld i sprintstafetten när norrmannen Emil Iversens körning ledde till ett fall och kostade Finland guldet.

– Är det någon man unnar ett VM-guld efter det försmädliga som hände så är det Iivo Niskanen, säger Anders Blomquist.

”Ska använda chansen bra”

Samtidigt som Johnsrud Sundby var på väg in på stadion kunde norrmannen höra publiken skandera ”Iivo, Iivo, Iivo!”. I mål var norrmannen hela 17,9 sekunder efter finländaren men ändå med marginal bättre än trean Niklas Dyrhaug som var 31,3 sekunder efter Niskanen.

– Jag gick sjukt fort, men han hade överlägsna krafter. Jag försökte bara fajtas, men jag gör ett bra lopp och han är bara bättre, säger Sundby.

Johan Olsson blev bäste svensk på nionde plats, 1:10.6 efter segraren. Bakom Olsson körde Calle Halfvarsson in som tia, Daniel Rickardsson som 13:e man, Jens Burman på 14:e plats och Emil Jönsson som 16:e åkare.

För Johnsrud Sundby återstår nu femmilen i Lahtis för att försöka bryta sin dystra mästerskapssvit.

– Jag har en chans kvar och den ska jag använda bra. Jag ser fram emot femmilen. Det är viktigt för mig att avsluta VM bra och jag tror och hoppas att jag kommer att stå överst innan vi avslutar VM, säger han.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Skid-VM