Planen: tortera och förhöra mordvittnet

avJohanna Rapp

21-åringen hade kallat till möte där man kom fram till en plan:

Att man skulle tortera och förhöra mannen i 40-årsåldern som blivit vittne till skjutningen mot 25-åringen, enligt åklagaren.

Istället mördades mannen och hans hustru – som var hemma i bostaden bara för att hennes bror precis dött i cancer.

1 av 7 | Foto: POLISEN
Den mordmisstänkte 21-årige mannen

Under måndagen inledde åklagarna sin sakframställan gällande dubbelmordet på ett par i 40-årsåldern. Enligt åklagaren mördades paret efter att mannen bevittnat två av gärningsmännen i anslutning till skjutningen på hans 25-årige granne.

Fyra män står åtalade för dubbelmordet, den yngste av dem fyller 17 år om en vecka.

Mannen som av åklagarna pekas ut som den som planerat dubbelmordet är en 21-årig man, som också anses vara drivande bakom mordet på 25-åringen.

Planerade tortyr

Enligt åklagare Olof Calmvik så ordnade han ett möte med de övriga unga männen innan mordet, där man bestämde sig för att attackera mannen i 40-årsåldern. Brottsplanen var att man skulle tortera honom och förhöra honom för att få reda på vad han berättat för polisen om mordet på 25-åringen, enligt åklagaren Olof Calmvik.

– Därför köper man rep för man ska binda honom och skära honom så han ska berätta, menar Olof Calmvik under sin sakframställan från säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt.

Ursprungsplanen är att tortyren ska genomföras den 6 mars, alltså dagen innan mordet – men då försover sig 21-åringen, enligt åklagaren.

– Man bestämmer istället att det ska bli nästa dag, säger Olof Calmvik.

Inhandlade tortyrverktyg

Inför mordet misstänks männen ha handlat rep och en kniv, som enligt åklagaren skulle användas som redskap vid tortyren.

Att kvinnan i 40-årsåldern var hemma var egentligen en slump.

Enligt sakframställan var hon hemma och sjukskriven då hennes bror nyligen gått bort i cancer. Enligt förundersökningen hade hon den aktuella morgonen varit och lämnat deras yngsta son på skolan och kom hem till bostaden igen strax efter halv nio.

Åklagaren menar att de fyra unga männen möttes upp på gården utanför parets bostad och sedan tog sig in i lägenheten genom att krossa en altandörr med hjälp av en busshammare. Kvinnan ska då ha försökt lämna hemmet genom ytterdörren – men där stod 21-åringen, enligt Calmvik.

– Det som händer då är att han slår henne i ansiktet och tar in henne i köket, säger Olof Calmvik.

Enligt honom så står de övriga tre männen i en ring omkring kvinnan när hon blir attackerad.

”Han tänker hugga mig”

Mannen i 40-årsåldern, som har varit ute på en promenad med familjens hund, kommer hem till bostaden. Han ringde SOS Alarm och när samtalet spelas upp i säkerhetssalen hör åhörarna hur han pekar ut de två 21-åringarna.

– Han har en kniv, han tänker hugga mig, skriker han i samtalet till SOS.

21-åringen som av åklagaren pekas ut som ledande bakom dubbelmordet erkänner att han har knivhuggit mannen i 40-årsåldern – men förnekar mordet på kvinnan.

– Han erkänner att han på egen hand huggit (mannen) med kniv men förnekar att han slagit honom med en pinne. Han erkänner att han brottats och slagits med (mannen), men att han inte haft uppsåt att han ska dö av våldet, säger hans försvarsadvokat Carla Pantzar.

Också den andre 21-åringen erkänner att han misshandlat mannen – men förnekar brott i övrigt. De två andra männen förnekar all form av brottslighet.

De två 21-åringarna står också åtalade för mordet på den 25-årige man som sköts till döds utanför Karolinska den 22 januari.

ARTIKELN HANDLAR OM