Mikaelas Traderakonto hackades av bedragare

avAlexandra Carlsson Tenitskaja

Publicerad:
Uppdaterad:

Mikaela fick plötsligt ett mejl om att ett köp genomförts via hennes konto på auktionssajten Tradera.

När hon började undersöka saken närmare upptäckte hon att en okänd bedragare försökte genomföra cirka 40 affärer i hennes namn.

– Jag blev helt förkrossad och orolig att folk skulle bli förbannade på mig för att de tror att jag har tagit pengarna. Jag vågade inte lämna min bostad på hela söndagen, säger Mikaela till Aftonbladet.

1 av 2 | Foto: PRIVAT
”Jag blev jätteorolig”, säger Mikaela.

Mikaela från Uppsala har haft ett Traderakonto sedan 2008. Sammanlagt har hon genomfört cirka 70 affärer på sajten.

Men på lördagskvällen ändrades aktiviteten på kontot markant.

– Jag fick ett mejl där det stod att någon har genomfört en affär. Jag tänkte först att det måste ha blivit ett missförstånd. Men sen loggade jag in och såg att det låg flera annonser uppe.

Bedragaren försökte sälja saker som Ipads, hörselkåpor och tv-spel i Mikaelas namn.

– Det var sådana ”köp nu”-annonser. Så köparen uppmanades att betala med Swish. Sen försvann annonserna plötsligt. Och så dök det upp nya, säger Mikaela.

Och fortsätter:

– Plötsligt såg det ut som att den här bedragaren har genomfört 107 försäljningar i mitt namn. Jag blev jätteorolig.

Tradera kunde inte ge besked

Mikaela kontaktade Tradera för att få hjälp. Företaget hade redan spärrat det hackade kontot och även skickat ut ett mejl till personerna som köpt saker från det. I det stod dock bara att kontot var spärrat och att Tradera inte rekommenderade användarna att fullfölja köpet.

– De förklarade inte att mitt konto blivit hackat och att det inte är jag som har tagit betalt för de här sakerna. Jag har ju varit jättenervös att det här ska bli något mot mig och att folk ska bli arga för att de har betalat och inte fått sina saker och höra av sig. Jag vågade inte lämna min bostad på hela söndagen, säger Mikaela.

Hon berättar också att på söndagen kunde Tradera inte ge något besked om Mikaela kommer att tvingas betala annonskostnaderna för de falska annonserna.

– Och jag frågade om de kunde skicka ut ett till mejl för att informera köparna om vad som har hänt. Men där var det tvärnej.

”Bedragaren försökte få upp ratingen på kontot”

Niclas Hjelm är säkerhetsansvarig på Tradera och säger att företaget lyckats stoppa flera av köpen som bedragaren försökt genomföra.

– Sammanlagt var det 107 aktiviteter. Men de flesta av dem var köp som gjordes från Mikaelas konto. Vi tror att bedragarna gjorde köpen för att få upp ratingen på kontot, innan de lade upp falska annonser, säger Niclas Hjelm.

Bedragaren lyckades dock genomföra 40 försäljningar.

– I hälften av de sålda annonserna har man använt sig av vårt eget betalsystem, vilket gör att vi har kunnat återbetala pengarna till dessa köpare. I nuläget är det 10 affärer där vi inte vet utgången i affären eftersom eventuella betalningar inte gått via Tradera. Det kan vara så att betalningen skett direkt till bedragaren eller att man fick vår varning och avstod från att betala, säger Niclas Hjelm

Polisen: Vanligt med bedrägerier

Han säger också att Tradera aktivt arbetar med att ha personal på plats som jobbar för att upptäcka ovanlig aktivitet på olika konton och därmed försöka stoppa bedrägeri. Efter samtal med Aftonbladet, lovade han också att Mikaela självklart inte ska betala kostnaden för de falska annonserna samt att företaget skulle skicka ut ett till, mer förklarande mejl till de drabbade köparna.

– Det här är en väldigt allvarlig händelse, det är aldrig roligt när någon av våra medlemmar drabbas, säger Niclas Hjelm.

Händelsen har polisanmälts. Lasse Dessle som är stationsbefäl hos polisen i Uppsala säger att han inte känner till händelsen i detalj.

– Jag har inte hört om bedrägerier på just Tradera. Däremot får vi in väldigt många fall av bedrägerier i allmänhet, säger Lasse Dessle.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Tradera

Bedrägeri