Mejla

Simon Bank

Bank: Ge mig ett perfekt genrep

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

AMSTERDAM. Är du neurotisk?

Sikta på att inte förlora med 7–0. Är du en drömmare? Skrik efter en VM-biljett redan i kväll.

Var och en får se sin match.

Själv är jag i Holland för att se ett perfekt genrep.

På pricken sju år sedan, exakt på dagen faktiskt.

Andreas Granqvist var i Amsterdam då, för att, som han sa ”spela den största matchen i min karriär”.

För ett optimistiskt Sverige var det den första riktigt tunga tävlingslandskampen under Erik Hamrén, och Granqvist var mittbacken som skulle ersätta Olof Mellberg i sin allra första stora landskamp.

– Jag har sett att Sneijder försöker hitta Huntelaar så fort som möjligt, det måste vi vara uppmärksamma på, sa han den gången.

Det tog tre minuter, sedan hade han blivit överspelad av Wesley Sneijder, så att Klas-Jaan Huntelaar kunde springa in med 1–0.

På pricken sju år senare är vi här igen, och väldigt mycket är väldigt annorlunda.

1 av 3 | Foto: AFTONBLADET /85527

Andreas Granqvist sitter här som kapten, straffskytt och ledare i ett svenskt lag som ska avsluta sitt kval med att möta ett förnedrat, desillusionerat Holland.

Hemmajournalisterna ber honom svara på vad som egentligen gått fel i Hollands fotboll.

– Det är svårt att jämföra, säger han. De har bra spelare.

Det är regnigt här, grått och smårått, och den som öppnar en tidning hamnar i ett tvärdrag av kritiska röster. Dick Advocaat, förbundskaptenen, försöker pliktskyldigt mana till en sista strid, men ingen tror honom.

Amsterdam Arena är en enda stor ekokammare, historien finns i väggarna, på väggarna, den tittar ner från tv-skärmar och målningar. Man slås av hur bra de var alldeles nyss, vilket lag de hade för ett ögonblick sedan.

Det är annorlunda nu.

En tv-journalist från RTL pressar Advocaat i en tre minuter lång korseld av frågor och motfrågor på nederländska, som en inhyrd tolk översätter med att ”det var ganska mycket diskussion mellan journalisten och tränaren, uppfattade jag det som”.

Holland får sitta med kritiken, vi med matematiken.

Eftersom ingen rimlig människa tror att Sverige ska förlora med sju mål (Janne Andersson: ”Det är min femtonde landskamp, vi har inte gått mållösa av planen ännu”) så finns det inte längre något värsta fall, någon mardröm, någon fallucka under fötterna.

Alltså räknar vi kvoter, poäng, seedningsgrupper och hypoteser, för något ska man ju ha att göra.

Och så här är det alltid: Innan man spelar en fotbollsmatch måste man bestämma sig för vad matchen handlar om egentligen, för det påverkar allt man gör.

Jag antar att Holland kommer att försöka blåsa in galenskap i det här i kväll. Driva upp tempot, ta kalkylerade risker, försöka få något att h ä n d a; en straff, en utvisning, en jordbävning, kaos och gud och alla deras grannar.

Jag kommer att sakna Arjen Robben i Oranje, inte bara för att han är en av de få kvarvarande i det här landslaget som fortfarande säger saker istället för att bara prata. Det här kan mycket väl vara hans sista kväll som landslagsman, och det är klart att han inte vill sluta till burop.

Och Sverige?

Janne Andersson berättar att de scoutat Holland sju gånger på plats på ett år, de förberedde sig för att den här matchen skulle ställa precis allt på sin spets. Men nu, när spetsen inte finns?

Seedningspoäng är abstrakt, en ragnarök-förlust med sju mål är otänkbar, så Sverige väljer att tänka så enkelt de kan, som enkelt de måste: De ska göra en bättre match än de gjorde hemma mot Holland, de ska göra allt för att vinna och ta den minimala chansen att gå direkt till VM.

Jag tror inte på undergången, men jag tror inte på miraklet heller.

Men jag vet att precis allt talar för att Sverige kommer att behöva spela två matcher till efter den här för att ta sig till VM, och att det inte går att tänka sig en bättre generalrepetition än det här.

En kvalitetsmotståndare på bortaplan, fyllda läktare, klasspelare –  klart bättre än Sveriges en för en – att se upp med, ett kollektivt försvarsspel som måste fungera som det gjorde mot Frankrike och som det inte gjorde mot Bulgarien.

Holland har räfst och rättarting, en miljard rynkade fotbollspannor i en miljard debattsoffor i tv och en vargavinter att förbereda sig för. Vi lär få förbereda oss för två stentuffa kvalmatcher som avgör om Sverige får spela VM i Ryssland nästa sommar.

De matcherna kommer att kräva samma saker av landslaget som den här. När de börjar kommer det att vara den här insatsen Janne Andersson har att bygga vidare från.

Erik Hamrén led i sex år av smällen på Amsterdam Arena, det här är en chans att göra något helt annat.

Så se helst till att inte förlora med 7–0, gör gärna allt ni kan för att vinna – men se framför allt till att snickra klart en grund och en känsla som bär hela vägen genom vintern.

Det är vad den här matchen handlar om.

Se Sveriges matcher på Kanal 5 – och hela VM-kvalet på Eurosport Player

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.