Italienskt hotell träffat av lavin – många döda

avJoakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:

Flera människor befaras döda efter att en lavin träffat ett skidhotell i staden Farindola i Pescaraprovinsen i Italien. Lavinen kom som en följd av onsdagens jordskalv.

Hittills har tre döda hittats, men runt 30 personer saknas ännu.

De nödställda har skickat sms till räddningsarbetarna inifrån den kollapsade byggnaden.

– Hjälp, vi dör av kyla, skriver ett par.

1 av 13 | Foto: HANDOUT / Guardia di Finanza press office

Fyra jordskalv inträffade under onsdagen i de centrala delarna av Italien. Magnituden låg på mellan 5,4 och 5,7. Epicentrum var nära Amatrice, där nära 300 människor miste livet i en kraftig jordbävning i höstas. Skakningar kändes även i huvudstaden Rom, där tunnelbanan utrymdes.

Jordbävningarna orsakade en lavin i provinsen Pescara, i regionen Abruzzo. Snömassorna rullade ned mot hotellet Rigopiano, på berget Gran Sassos östra sluttning, där 22 turister och sju anställda befann sig.

Tog sig fram på skidor

Två personer, som befann sig i en bil utanför byggnaden och som såg lavinen komma, undkom med livet i behåll, rapporterar nyhetsbyrån Ansa.

Människor på hotellet var i kontakt med polis och räddningstjänst via sms i onsdags kväll, men ett snöoväder och stora avstånd gjorde att räddningsarbetare hade svårt att nå fram till platsen.

Ett par som var fast inne i huset skrev, enligt Ansa:

– Hjälp, vi dör av kyla.

Först klockan 04.40 på torsdagsmorgonen kom den första hjälpen fram – en grupp fjällräddare som lyckats ta sig fram efter att ha åkt skidor i flera kilometer.

Många döda

Senare kom uppgifter om att flera människor befaras döda på hotellet. Hur många är oklart, men runt 30 personer saknas, varav minst två barn.

– Många är döda, säger Antonio Crocetta, chef för den grupp poliser som leder räddningsarbetet, till nyhetsbyrån AFP.

Det tre våningar höga hotellet är delvis kollapsat och begravt under snön, skriver Ansa. Räddningsarbetarna får inte längre kontakt med personerna inne i hotellet.

– Vi vet ännu inte hur många som saknas eller är döda. Vad vi vet är att byggnaden träffades direkt av lavinen och flyttades tio meter, säger Antonio Di Marco, provinspresident i Pescara.

Vid 14-tiden rapporterade räddningstjänst på plats att man hittills hittat tre döda, enligt La Repubblica.

Mer än en meter snö

Flera områden i mellersta Italien är isolerade efter jordskalven och på många håll gör snöoväder det svårt för räddningsmanskap att komma till undsättning.

I regionen där hotellet ligger har det fallit mer än en meter snö de senaste dagarna. Ovädret har orsakat strömavbrott och blockerat vägar, vilket gör att många är fångna i sina hem.

En man i 80-årsåldern har sedan tidigare konstaterats död som en följd av skalven. Han hittades i en raserad byggnad i byn Castel Castagna i provinsen Teramo.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Laviner

Italien

Pescara