Släpade död kärleksrival efter bil – får sänkt straff

avMira Micic

Foto: PER-OLOF SÄNNÅS

Mannen dömdes för mord och brott mot griftefriden efter att släpat sin döde rivals kropp efter bilen.

Hovrätten river nu upp domen och sänker straffet.

I stället för mord, döms den 52-årige mannen för grov misshandel.

Den 53-årige mannen hittades död i Dalarö kanal i Haninge kommun i slutet av april 2016. Några minuter innan kroppen hittades hade en då 51-årig man ringt till polisen i Stockholm, presenterat sig och sagt att han eventuellt kan han bragt en man om livet.

Han uppgav att han ringde hemifrån och att händelsen inträffat kvällen innan.

Mannen greps, misstänkt för mord, och utredningen visade att bakgrunden var ett triangeldrama. Den mördade mannen var sambo med en kvinna som även den åtalade mannen tidigare haft ett förhållande med.

Dödsorsaken fastställdes aldrig

Utredningen visade att offret misshandlats och att kroppen släpats efter en bil – med ett rep runt halsen. Den rättsmedicinska utredningen kunde däremot aldrig fastslå en säker dödsorsak.

51-åringen nekade till brott, men åtalades för mord och griftefrid . I tingsrätten dömdes mannen till 14 års fängelse för mord.

– Han bestrider att han tagit livet av den här personen. Det har föregåtts av en lagstadgad nödvärnssituation där den nu döde personen har trängt sig in i min klients hus. Det som händer efteråt, transporten av kroppen, är bara ett irrationellt uttryck av chock, har mannens advokat Jens Högström tidigare sagt.

Domen överklagades till hovrätten av både åklagaren och den dömde.

Den dömde mannen ville bli frikänd från mord, men godtog tingsrättens dom avseende brott mot griftefrid och överklagade inte domen i den delen. Åklagaren begärde att straffet skulle skärpas.

Döms för grov misshandel

Svea hovrätt meddelade att tingsrättens dom rivs upp och att den nu 52-årige man istället för mord döms för grov misshandel.

Hovrätten skriver i ett pressmeddelande att det är ”bevisat att den 52-årige mannen slagit och sparkat den 53-årige mannen samt att han därigenom orsakat den 53-årige mannen omfattande skador”. Men till skillnad från tingsrätten anser hovrätten att det inte är ställt utom rimligt tvivel att slagen och sparkarna ensamma har orsakat den 53-årige mannens död.

Vidare skriver hovrätten att den 52-årige mannen ”inledningsvis befunnit sig i en nödvärnssituation men att det våld han utövade gick utöver det tillåtna”.

Därför döms 52-åringen nu för grov misshandel. Påföljden för detta brott tillsammans med brott mot griftefrid bestämdes till fängelse i tre år.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Stockholm