Mejla

Linn Elmervik

Castingen i ”Gift vid första ögonkastet” är en katastrof

Publicerad:
Uppdaterad:
Singlarna Elinor, Susanna, Sofia, Lars, Johan och Anton paras ihop av experter i ”Gift vid första ögonkastet”.
Foto: Ulrika Malm /SVT
Singlarna Elinor, Susanna, Sofia, Lars, Johan och Anton paras ihop av experter i ”Gift vid första ögonkastet”.

NÖJE

Internet har rätt.

Castingen i nya säsongen av ”Gift vid första ögonkastet” är smått katastrofal.

Känslorna började koka i sociala medier så fort de nya deltagarna presenterades. För ja, det var svårt att inte reagera på att de allihop ser ... exakt likadana ut.

SVT har valt ut sex vita, ljushåriga, medellånga, medelsmala medelklasskvinnor och -män som ska gifta sig med varandra. I första avsnittet var det på riktigt svårt att skilja de tre tjejerna åt. Vem skulle möta läkaren vid altaret och vem hade matchas med en grävmaskinist? En mer homogen grupp människor har sällan skådats.

Urvalet har fått kritik av tittare på flera håll, som undrar var mångfalden tog vägen. Frågan blir extra tydlig eftersom det handlar om en SVT-produktion.

Var på riktigt svårt att skilja tjejerna åt

Samtidigt är den smala castingen logisk. Deltagarna ska spegla sig i och knyta an till varandra och något säger mig att det (sorgligt nog) är lättare att känna samhörighet med någon som ser ut och lever ungefär som du själv. För att inte tala om betydelsen av klasstillhörighet. Att matcha motsatser i SVT:s största kärleksprogram vore ett alltför högt spel.

Med det sagt är det pinsamt slappt att inte välja deltagare med större bredd och representation.

Vore det inte bättre om hon fick guida deltagarna?

Nytt för i år är att produktionen tagit till sig av kritiken om att de gång på gång misslyckas med sina arrangerade äktenskap och att skilsmässorna avlöser varandra.

För att rädda upp sin bristande förmåga att para ihop folk har de slängt in den före detta deltagaren Elizabeth Feurst (som parades ihop med strumpbyxentreprenören Mats i en episk säsong). Hon ska vara tittarnas röst och ifrågasätta experterna när många av oss skriker i panik över de obegripliga matchningarna.

Elizabeth är rolig och rivig men rollen blir oklar. Är hon programledare eller expert och vore det inte bättre om hon fick guida deltagarna under processen?

Det kommer de med största sannolikhet behöva.

Publicerad:

LÄS VIDARE