Mejla

Frida Fagerlund

Fagerlund: Tuchel fick sin reaktion

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

För några dagar sedan tog Thomas Tuchel tag i Chelsea med båda armarna och ruskade om hela laget, främst Callum Hudson-Odoi, ordentligt.

Efter att rättvist ha säkrat segern borta mot ett blekt Atlético Madrid får det kanske ses som ett genidrag. Tränaren eftersökte en reaktion – och fick ett drömläge inför returen i London.

Det finns inget som definierar den moderna, högteknologiska fotbollen så mycket som ett tre minuter försenat måljubel.

34-årige Olivier Giroud hade likt en ung och spänstig akrobat cyklat in en boll bakom målvakten Jan Oblak men tycktes gå miste om konfekten på grund av en avvinkning. VAR-rummet lät sig inte skyndas då de gick igenom situationen... och kom efter otaliga repriser fram till att motståndaren Mario Hermoso faktiskt hävde offsiden (genom att assistera till fullträffen).

Målet var Girouds elfte för säsongen trots att han inte alltid har varit förstavalet, varken under Frank Lampard eller Thomas Tuchel. Han är dessutom den äldsta Chelsea-spelaren att göra mål i ett slutspel av Champions League. Det var inte förvånande att den sistnämnde tysken förstod att den reslige anfallaren kunde komma väl till pass mot ett lag som Atlético Madrid.

Atletis 6–3–1

För några månader sedan kastade Diego Simeone sitt trofasta 4–4–2 i papperskorgen och konverterade till ett flexibelt och bollinnehavsbaserat 3–5–2. Atletis passningar är nu fler, antalet vunna nickdueller och tacklingar färre och själva fotbollen anses överlag vara mer attraktiv för blotta ögat.

Till mötet med Chelsea presenterades en startelva som såg offensivt viktad ut med läckra anfallsparet Luis Suarez och João Félix i fören. Så snart matchen blåstes igång på Arena Națională kröp Atleti överraskande nog ned i ett försvarsinriktat 6–3–1. Eller, det är inte en helt rättmätig beskrivning. Då bollen befann sig på egen planhalva föll laget, inklusive Lemar och Correa, väldigt djupt men de gånger Chelsea skulle bygga sina uppspel gick motståndarna omgående till attack. Målvakten Edouard Mendy blev så stressad av det aggressiva presspelet att han höll på att bjuda bort ett mål inledningsvis (det var kanske inte en helt schysst passning från första början).

Mount med en nyckelroll

Det var när Mason Mount upptäckte vilka fina ytor han hade att arbeta med på högerkanten – trots Atletis numerära överläge – som Chelsea tog tag i matchen. Genom att dra på sig bevakning i fickan lämnades lagkamraten Callum Hudson-Odoi fri (förutsatt att Lemar, som uppenbarligen hade fått instruktioner om att hålla sig nära, släppte honom). I övrigt var det slående att Thomas Tuchel hade instruerat sina spelare att inte uppträda som ”snälla pojkar”. Klockan stod inte ens på en minut då Mount tilldelades matchens första varning (och är därmed avstängd i returen) och mittfältaren var inte ensam om att gå tufft in i närkamperna. Jorginho är en annan spelare som också missar matchen i London.

Den som har suttit på Stamford Bridges läktare den senaste månaden har kommit att förstå vidden av Tuchels önskan om ett mer varierat anfallsspel hos Chelsea. Det var anledningen till tyskens påtagliga frustration efter bland annat 1–1-mötet med Southampton och förklarade också de många raka passningarna under tisdagen. I halvtid stod det 0–0 på resultattavlan men tillställningen hade varit både underhållande och framför allt intressant att beskåda.

Tuchel ville ruska om

Girouds cykelspark till 1–0 var rent visuellt perfekt och kom också vid ett bra klockslag för Chelsea. Med tio minuter kvar att spela slängde Simeone om i uppställningen hejvilt genom fyra byten i hopp om en välbehövlig effekt. Trots fräscha ben hittade aldrig Atlético någon öppning, faktum är att de inte mäktade med ett enda avslut på mål. Chelseas försvar agerade stabilt och framför allt dansken Andreas Christensen var genomgående solid.

Efter det redan nämna mötet med Saints för några dagar sedan pratades det om att Tuchels smekmånad var över. Behandlingen av Hudson-Odoi, som tränaren både bytte in och ut under den andra halvleken, togs emot med stor tveksamhet på de brittiska öarna. Var det verkligen rätt att hänga ut 20-åringen för sin ”dåliga attityd och kroppsspråk”? Hur skulle omklädningsrummet reagera på detta? Hur mådde Hudson-Odoi?

Om det var ett planerat drag från Tuchel låter vi vara osagt men det var garanterat välkalkylerat. Han ville ruska om i ett Chelsea som har tenderat att se alldeles för bekväma ut. Det finns fortfarande mer att justera vad gäller spelet på den sista tredjedelen men utvecklingspotentialen är stor.

1–0 är inget resultat som säkerställer ett avancemang – det är fortfarande Atleti vi pratar om – men få trodde på förhand att det skulle vara Londonklubben som så tydligt dikterade villkoren i Bukarest. Det får nog Diego Simeone, och hans något passiva taktik, ta på sig.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Chelsea-jubel i segern mot Atlético.
Foto: Vadim Ghirda / TT NYHETSBYRÅN
Chelsea-jubel i segern mot Atlético.
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.