Bandysvepet: Sparkad tränare, mästarknall och hatattack

Av: Magnus Wilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Nu har samtliga lag äntligen fått spela premiär.

Redan har den första tränaren fått lämna sin post, regerande mästarna har åkt på sin första förlust, men veckan avslutas med en bitter eftersmak.

Här är veckans elitseriesvep.


ANNONS: Tungt bandysystem på Bomben! Skaffa en andel här [Extern länk]


Hammarby sparkar tränaren

Under torsdagen kunde Sportbladet avslöja att Hammarby och tränaren Pierre Roos går skilda vägar efter storförlusten med 11–3 i premiären. Roos fick alltså bara en match på sig i sin debutsäsong som huvudtränare för ett lag i elitserien.

Enligt flera källor genomförde spelartruppen en omröstning om tränarens varande eller icke varande i klubben, varav en liten majoritet ville byta ut honom.

– Det har kommit fram önskemål om det då det inte riktigt funkat kring matchningen och sådant. Han är jättebandykunnig, men var kanske inte helt redo. Vi kan lämna det här samarbetet med högt huvud. Vi försökte, sa Hammarbys ordförande Pär Steen till Sportbladet kort efter avslöjandet.

Enligt källorna väntas förra säsongens tränare Stefan Karlsson, vars son Viktor har ett stort ansvar i sportgruppen, att återvända och ta över huvudansvaret. Hammarby har bekräftat att hans namn har diskuterats, men att ingen diskussion har inletts.

Den assisterande tränaren Carl Malm har tagit över huvudansvaret för tillfället.

Knallen i Vetlanda

De regerande mästarna Edsbyn skulle åka till Vetlanda för att hämta hem tre enkla poäng. Speciellt med tanke på att Vetlanda tvingades pausa sin verksamhet och skjuta upp sin premiär till följd av att flera spelare testat positivt för corona.

Hemmalaget kom till spel med några spelare som inte ens hade en träning i kroppen, men kunde trots det besegra Edsbyn mot oddsen med 5–4 efter att Pontus Vilén avgjort i 90:e minuten framspelad av hemvändaren och storstjärnan Joakim Andersson.

– Med tanke på omständigheterna i veckan som varit... Vi har inte tränat på två veckor känns det som. Det är rätt så trötta kroppar nu. En kämparinsats, sa Joakim Andersson efter matchen i Sportbladet Plays sändning.

Edsbyn, som hade Hans Andersson tillbaka efter hjärnskakningen i Svenska Cupen, kom till spel utan storstjärnan Simon Jansson som väntar tillökning i familjen.

Guldbygget tar form

AIK har rustat för guld och de frågetecknen som fanns kring lagbygget inför säsongen börjar suddas ut. På två matcher har laget gjort 25 mål framåt och släppt in endast sex.

Härförda av stjärnvärvningen Erik Pettersson har de stormat fram under säsongens två första matcher. Storstjärnan har gjort både flest mål (tillsammans med Sirius Jimi Heinonen) och flest assist vilket gör att han toppar poängligan på elva poäng (fem mål och sex assist), fem poäng före just Heinonen.

Tog rött kort i sista sekunden

I söndagens enda match var det två lag som ännu inte hade spelat sin premiär som drabbade samman. Nykomlingen Tellus, som hade en liknande uppladdning som Vetlanda till matchen, tog emot mesta mästarna Västerås.

Efter en jämn inledning tog Västerås ett hårt grepp om matchen som de aldrig släppte och när domaren satte pipan i munnen och blåste av matchen stod det 10–2 till gästerna.

Men det var matchens sista sekund som skulle komma att stjäla matchens rubriker.

I matchens absoluta slutskede får Västerås Niklas Gifting grovt matchstraff för våldsamt slag i en situation mot Tellus lagkapten Martin Krigh. Samtidigt visas Martin Krigh ut för fasthållning.

– Det är en eftersläng i midjan. Båda slåss om bollen så håller vi i varandra lite grann och så... Ja, det är onödigt, sa Martin Krigh om situationen till Sportbladet Play efter matchen.

Västerås tränare Michael Carlsson var efter matchen kritisk mot sin spelare.

– Vi har två man skadade och en sjuk och så fick ett rött kort här som jag inte är speciellt nöjd med, sa han till Sportbladet Play efter matchen.

– Det är en halv sekund kvar av matchen och vi är i det läge vi är med lite spelare borta. Jag såg inte situationen, men av det jag hörde så är det rött kort så domaren gjorde rätt och det är bara att ta det och gå vidare.

Niklas Gifting uttalade sig om situationen till Bandypuls efter matchen.

– Det blir lite kamp om bollen där, sedan är han på mig lite. Jag vrider till kroppen och olyckligtvis får han min motsving på sig. Det är väl inte mer än så, sa han.

Hoten mot AIK-stjärnorna

På söndagskvällen tog Sportbladet emot uppgifter om att AIK-spelarna Daniel Andersson och Johan Esplund, vars ikonstatus i Villa Lidköping kraftigt ifrågasatts efter övergångarna till AIK, hade mottagit hot i form av sabotage och klotter på padelanläggningar som Daniel Andersson är med och ansvarar för hemma i Lidköping.

Någon gång efter Villa Lidköpings hemmapremiär utsattes banorna för sabotaget. Bland annat så hade ord som ”Hora”, ”Fitta” och ”Judas” klottrats på anläggningen. Men även hot.

I samband med Johan Esplund och Daniel Anderssons tröjnummer stod ordet ”DÖ” i svart text.

– Jag slutade spela för tre år sedan. Jag har ingen skyldighet mot någon. Jag fick chansen att ta upp min elitsatsning igen och av den anledningen får jag hot, sa Andersson till Sportbladet på söndagskvällen.

Under intervjun ifrågasatte Daniel Anderssons även Villa Lidköpings agerande under tiden som varit sedan spelarna presenterades för AIK. Han menar att Villa inte tagit tillräckligt med avstånd mot personerna som uttryck sig hatiskt och hotfullt på sociala medier.

– Klubben borde ta avstånd och inte vilja förknippas med personer som håller på så. Redan i april borde de ha tagit kraftig ställning mot dessa personer. Jag känner inte att de har gjort det.

En bild Villas ordförande Rogher Selmosson inte riktigt kände igen sig i.

– Vi förstår att Daniel och Johan inte mår bra när sådana här situationer inträffar. Vi gick i våras ut med en skrivning på vår hemsida om att vi inte alls stödjer detta. Och det är likadant här nu, sa han.

– Vi har haft kontakt med vår säkerhetschef, både den nuvarande och den som var i våras, så de är medvetna om vad som hänt. Vi har också erbjudit hjälp till Daniel och Johan med att gå ut med ett gemensamt avståndstagande mot det här.

Du ser alla matcher i elitserien på Sportbladet Play.

Publicerad:

LÄS VIDARE