Löfven om coronaökningen: ”Gå inte på trånga hemmafester”

Tegnell: ”Går sakta men säkert åt fel håll”

Av: Linus Lindgren

Publicerad:
Uppdaterad:

Både Stefan Löfven och Anders Tegnell säger att coronakrisen är långt ifrån över.

Men regeringen inför inte några nya restriktioner.

– Krisen är inte över, långt därifrån. Det vi gör rätt nu kommer vi att få glädje av senare, det vi gör fel nu kommer vi att få lida för senare, säger han.

Statsministern Stefan Löfven säger att han inte kommer tveka en sekund med att införa nya restriktioner om det behövs. Men några nya sådana införs inte av regeringen just nu.

– Det kommer inte några lättnader av restriktionerna, säger Löfven på en pressträff.

När nya restriktioner kan komma har statsministern inget svar på.

– Det finns ingen exakt siffra. Vi följer smittspridningen hela tiden, och ser hur uthållig den är, säger Stefan Löfven.

Stefan Löfven, tillsammans med Lena Hallengren och Johan Carlsson, meddelade att man inte kommer att lätta på coronarestriktionerna nu.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Stefan Löfven, tillsammans med Lena Hallengren och Johan Carlsson, meddelade att man inte kommer att lätta på coronarestriktionerna nu.

”Gå inte på trånga hemmafester”

Samtidigt uppmanar han det svenska folket att fortsätta tänka på myndigheternas rekommendationer. Han säger även att svenskarna ska undvika folktäta situationer.

– Den som är arbetsgivare: försök skapa möjligheter för medarbetare att jobba på distans. Du som är anställd: Arbeta hemifrån om du kan det. Tvätta händerna ofta och gör det noggrant. Håll avstånd när du befinner dig i offentliga miljöer. Säg till de som du upplever kommer för nära dig. Undvik att krama vänner när ni ses. Tacka nej till trånga hemmafester. Ordna inga trånga hemmafester, framförallt. Undvik kollektivtrafik om du har möjlighet.

– Hur tråkigt det än är så är meddelandet till det svenska folket att vi måste hålla i och hålla ut, säger Stefan Löfven.

Oroande utveckling

Vid pressträffen medverkade även socialministern Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndigheternas generaldirektör Johan Carlson. Båda pratar om att smittan ökar i Europa men även i svenska storstadsregioner, något som är oroande enligt Hallengren.

– Människor börjar slappna av och inte ta rekommendationerna på lika stort allvar. Vi ser högre smittspridning regionalt i storstadsområden som Stockholm. Men även lokala utbrott på ett par ställen i landet, säger Hallengren.

Tegnell oroad över situationen

Även Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, är oroad över den nuvarande smittosituationen i Sverige.

– Även i Sverige har vi tyvärr en svag uppgång. Det går sakta men säkert åt fel håll, något vi pratade om skulle kunna hända under hösten när vi kommer tillbaka till arbetsplatserna. Det är nog det här med att komma tillbaka till arbetet och inte jobba hemifrån så mycket är nog en av de stora skillnaderna som gör att vi får ökad spridning, säger han på myndigheternas pressträff.

Foto: ANDREAS BARDELL
Anders Tegnell uppmanar till handtvätt och att följa myndigheternas rekommendationer på torsdagens pressträff.

Inga publiklättnader

Lättnader av publikrestriktioner har varit en fråga som många inom bland annat kultur- och sportvärlden har väntat på. Tidigare i höstas föreslog Folkhälsomyndigheten att man skulle kunna begränsa avståndet för sittande publik till en meter i stället för två och föreslog ett tänkt maxtak på 500 personer.

Men något besked om det kom inte under presskonferensen utan regeringen meddelar att de avvaktar med att lämna besked i den frågan.

– Det beror på den smittökning som vi ser nu. Remissvaret vi fick från Folkhälsomyndigheten var under förutsättning att smittspridningen var på en låg nivå, säger socialminister Lena Hallengren.


PODD Så mycket pratar omvärlden om Sveriges corona-strategi

Aftonbladet Daily pratar med Anna Rudels, kommunikationschef på Svenska Institutet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE