NK kringgår coronarreglerna: En galleria

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Folkhälsomyndigheten har beslutat om en maxgräns på 500 besökare för handelsplatser och varuhus.

Trots att ”Varuhuset NK” beskriver sig som just det, har de fattat ett annat beslut.

– Tekniskt sett fungerar det som en galleria, säger Ulrica Bogh-Lind, presskontakt på NK.

Den 4 mars beslutade Folkhälsomyndigheten om att handelsplatser och varuhus inte får ta in fler än 500 besökare åt gången. Gallerior och köpcentrum är undantagna från regeln. 

Nordiska kompaniet, NK, i Stockholm beskriver sig som just ett varuhus. På hemsidan under ”vår historia” förekommer termen hela sju gånger. 

Från NK:s hemsida. Skärmdump.
Från NK:s hemsida. Skärmdump.

Trots det har NK skickat ut ett mejl till sina anställda om att de gjort bedömningen att ”NK i detta fall ska räknas som en galleria” – och alltså inte behöver följa Folkhälsomyndighetens direktiv om max 500 personer på varuhus och handelsplatser.

Tekniskt sett en galleria

Enligt NK har de sett över definitionerna av varuhus och gallerior och bedömt att de ska räknas som det senare. För även om NK kallas för varuhus är det tekniskt sett en galleria, enligt NK:s presskontakt Ulrica Bogh-Lind.

– NK:s varumärke gentemot kunder är att vi är ett varuhus. Men sedan ganska lång tid tillbaka består NK av enskilda näringsidkare som driver separata avdelningar som är åtskilda från varandra, till skillnad från andra varuhus med helt öppna ytor, säger Ulrica Bogh-Lind, presskontakt på NK.

– Historiskt sett hade NK en ägare, därav heter varumärket varuhuset NK. Men tekniskt sett fungerar det som en galleria. Det är vår bedömning.

Följer besöksantalet

Regeln om max 500 besökare infördes för att det inte ska uppstå trängsel i lokalerna. Sedan tidigare gäller regeln om minst tio kvadratmeter per person, men då har vissa större varuhus kunnat ta in tusentals kunder samtidigt.

Det nya maxtaket gäller oavsett vilken yta som finns tillgänglig.

”När regeln om maxantal kom valde vi att följa reglerna för gallerior och köpcentrum, det vill säga att varje avdelning har ansvar för att räkna ut sitt maxantal och sätta upp egna skyltar vid sina entréer”, står det i utskicket från NK.

Foto: Claudio Bresciani / TT
Varuhuset NK i Stockholm.

PODD Vaccineffekten

Aftonbladet Daily med Ali Mirazimi, adjungerad professor i klinisk virologi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN