ÅSIKT

Höga insatser i politikens spel

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Anna Kinberg Batra talade om skattesänkningar och enkla jobb. Stefan Löven pratade om trygghet och ordning och Jimmie Åkesson försökte diskret blåsa nytt liv i flyktingfrågan.

Annie Lööf ville nog helst se ut som en statsministerkandidat. Björklund stod för kvickheterna.

Rollerna i gårdagens TV-debatt mellan partiledarna är välrepeterade vid det här laget. På många sätt rullar svensk politik i djupare hjulspår än på länge. Trots att det politiska landskapet har förändrats fortsätter partierna att navigera efter den karta de känner.

Åkesson för sig själv

I SVT demonstreras den kartan i scenografin. Regeringspartierna och Jonas Sjöstedt på vid pulpeterna på den ena sidan. De fyra tidigare allianspartierna på den andra. Och Jimmie Åkesson lite för sig själv däremellan.

En bild av politiken sådan den såg ut direkt efter valet 2010. Ska vi tro opinionsundersökningarna kommer det att se mycket annorlunda ut när väljarna sagt sitt om drygt ett år. Kanske är det en förklaring till gårdagens lite irriterade tonläge.

Det är fullt möjligt att en eller två av deltagarna inte kommer in i riksdagen. För Kristdemokraterna och Ebba Busch Thor är opinionssiffror under riksdagsspärren på fyra procent vardag. Nu ligger Miljöpartiet och Isabella Lövin också farligt nära gränsen.

Inget block kan styra

Framför allt är det svårt att se hur något av de traditionella blocken ska kunna styra Sverige efter nästa val.

Det betyder att väljarna har rätt till en del besked. Det handlar förstås om samarbeten och tänkbara regeringsunderlag. Men framför allt handlar det om sakfrågor.

Allting talar för att nästa års val kommer att handla om välfärden. Vid sidan om löften om fler poliser handlade gårdagens debatt om sjukvård, skola och integration. Områden där kommunerna behöver resurser.

Det fattas miljarder

I veckan berättade Sveriges Kommuner och Landsting att det fattas 40 miljarder bara för att upprätthålla dagens service fram till 2020. Då är stora skattesänkningar orimliga.

Jimmie Åkesson vill framställa Sverigedemokraterna som vårdens försvarare. Samtidigt har partiet lovat att backa upp Kinberg Batras skattesänkningsprogram som skulle beröva välfärden nödvändiga resurser.

Det gick inte ihop i går, och det kommer inte att gå ihop nästa år heller.

avIngvar Persson

ARTIKELN HANDLAR OM