Rydström: Jag beundrar AIK:s maskande

avRobert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

AIK kritiseras för ”systematiskt fusk”.

Nu får taktiken stöd – av serieledande IK Sirius tränare Henrik Rydström.

– Jag beundrar det, säger Rydström inför mötet på Friends på söndag.

Efter matchen mellan IFK Norrköping och AIK i måndags som slutade 0-0 fick bortalaget kritik bland annat av hemmalagets Simon Thern som menade att Gnaget ägnar sig åt ett systematiskt fusk där de simulerar skador och fördröjer spel.

– Det finns inget reglemente mot det. Alla kan påstå att de är skadade, men det är ju inte det. De är inte skadade, sa Simon Thern och fortsatte:

– De behöver tid att snacka ihop sig och få oss ur rytmen.

På söndag åker IK Sirius till Friends för att möta AIK. Tränaren Henrik Rydström har noterat debatten, men ser saken ur ett annat perspektiv än Simon Thern.

– Jag gillar ju det där (skratt). Jag beundrar det. Så där har jag själv försökt att vara smart för att hitta sätt för att bryta matchbilder eller störa motståndaren. AIK är bra på att använda sin målvakt för att hitta det lilla brejket och få ut taktiska direktiv under den perioden. Det är en skicklighet från AIK som lag, säger Henrik Rydström.

54 minuter effektiv speltid

Mot IFK Norrköping hade AIK bollen i drygt 24 minuter, och bollen var i spel 54 minuter effektiv tid.

– Jag kan förstå att motståndare och publik blir frustrerade, men så länge det inte är olagligt så…, säger Rydström.

Henrik Rydström tycker inte att det är anmärkningsvärt att AIK – som regerande mästare – ägnar sig åt att skapa spelavbrott i så hög utsträckning.

– Det kanske är därför de är regerande mästare för att de vänder och vrider på varenda millimeter, säger han.

Enligt Henrik Rydström är AIK:s spelfördröjningar däremot något domarkåren behöver vara extra uppmärksam med. Bara i första halvlek mot IFK Norrköping stoppades spelet för tre AIK-skadeavbrott som tog tre minuter sammanlagt. Vid ett tillfälle stod målvakten Oscar Linnér med bollen i handen i 16 sekunder inför en utspark mot tillåtna sex sekunder.

”Domaren måste stävja det”

– Det är ju den andra biten och det får bli matchkontrollanternas uppgift att försöka. Men man vet att det beror på vem som gör det och var man gör det. Det kommer att vara skillnad på person och miljö, men domaren ska givetvis försöka stävja det, säger Henrik Rydström och drar sig till minnes en gammal anekdot.

– Samtidigt är det svårt. Jag vet när (Petter) Wastå förr i tiden stod i mål i Kalmar och så mötte man AIK borta och ledde med 1-0. Då började domaren gå på Wastå efter tjugo minuter. Men det var Wastå som var så jävla långsam och seg. Jag fick förklara för domaren varenda gång att ”vi maskar inte efter tjugo minuter, det är Wastå som är så här seg”.

– Så det beror lite på kontexten också, säger Henrik Rydström.

IK Sirius leder överraskande allsvenskan och kommer till Friends som serieledare på sex poäng medan AIK hittills bara har tagit två poäng.

– Jag hoppas vi kan åka därifrån som serieledare också, säger Henrik Rydström.

Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM