Mejla

Michael Carlsson

Leder runt om – det är en fräck spik på GS75

Michael Carlssons GS75-krönika till Årjäng

Publicerad:
Uppdaterad:
Sportbladets expert tippar dagens GS75-lopp i Årjäng.
Foto: TR Bild
Sportbladets expert tippar dagens GS75-lopp i Årjäng.

Tränaren är kaxig och tror att hennes häst slår favoriten.

Det tror jag med.

Hakon von Haithabu leder runt om och är en fräck spik på Grand Slam 75.

Spikar även formstarke Choco Garline, som tränas av tidigare handbollsstjärnan Magnus Jernemyr.

Sveriges vackraste travbana i Årjäng är värd för söndagens miljonspel. Det är flera ovissa och ojämna lopp och räkna som alltid med hög utdelning på Grand Slam 75.

Jag spikar emot favoriten Hobby de L’iton i den avslutande avdelningen. Hakon von Haithabu är en vinnarhäst som radade upp segrarna hos Robert Bergh för några år sedan. Han har vunnit 15 lopp på 37 starter och har varit bland de tre främsta i 25 av dem. Efter en skada så tog ägarna hem hästen till Bjertorp och till Angelica Jonsson och han har varit hos henne sedan i fjol höstas. Hakon von Haithabu har kommit tillbaka starkt efter det långa tävlingsuppehållet och vann bland annat V75 på Bjerke i november. Han har nu årsdebuten avklarad där hästen blev trea från dödens och gjorde ett riktigt bra lopp. Angelica Jonsson är en rutinerad hästtjej och har bland annat jobbat hos Åke Svanstedt i nio år tidigare. Hon driver nu ett eget litet stall som amatörtränare och tränar sina hästar på Bjertorp och i den berömda sandbanan. 

Jag pratade med Angelica i veckan och hon berättade att Hakon von Haithabu, eller ”Håkan” som hon kallar honom, har mått väldigt bra av den genomkörare som han fick i årsdebuten. Hon säger att hästen känns både rappare och snabbare i benen nu och var ganska så säker på seger i det här loppet. Angelica frågade mig om hon fick vara kaxig och säga att hästen slår Hobby de L’iton och vinner loppet. Det får hon självklart vara och jag är böjd att hålla med. 

Favoriten Hobby de L’iton har gjort det jättebra och är härdad i tuffa V75-lopp. Men han har ett lite lurigt innerspår att brottas med och det brukar vara svårt att hålla ledningen bakom bilen därifrån i Årjäng. Han riskerar dessutom att galoppera om kusken skulle ladda för hårt med hästen.

Hakon von Haithabu är däremot riktigt startsnabb och från bricka tre bakom bilen tror jag att det bär iväg till spets. Sedan ska han slås och det tror jag blir övermäktigt för de andra. Han har bra statistik från ledningen och biter ifrån sig med näbbar och klor. Det är flegmatisk häst som är lat och bekväm av sig säger Angelica trots att han har vunnit så många lopp. Men han är ärlig och gör inte mer än vad han behöver och jag hoppas och tror att det håller hela vägen.

Hakon von Haithabu är i skrivande stund streckad på 20 procent och andrahandsfavorit i loppet. Det lär säkert stiga men jag har bra feeling på spets och slut – och är dessutom stärkt av den värdefulla informationen jag har fått från tränaren.

Intrycket var riktigt bra

Den andra spiken i omgången blir Choco Garline i den sjätte avdelningen. Hästen tränas av den tidigare handbollsprofilen Magnus Jernemyr ihop med hans sambo Linda Sedström. Hästen inledde med tre raka segrar i år innan han gjorde en mycket tapper insats som tvåa i V75 från dödens. I senaste starten levererade Choco Garline en rykande långsida där han flög förbi konkurrenterna i ett huj och svepte till ledningen in i sista sväng. Han stack ifrån till en överlägsen seger och intrycket var riktigt bra. 

Nu är utgångsläget perfekt med spår två bakom bilen. Hästen är snabb ut men det finns startsnabba hästar utvändigt också. Linda Sedström kan välja upplägg då hennes häst går från alla positioner. Jag tror att Choco Garline bara är bäst här och spikar.

Jag låser GS75-inledningen på tre streck. Favorit är Uncle Töll som har börjat karriären fint och vunnit tre lopp på sju starter. Hästen har årsdebuten avklarad och var där trea efter att ha körts till ledningen. Han stred hela vägen in i mål och det var tre hästar jämnsides ut på mållinjen. Uncle Töll ska nu tävla barfota runt om för första gången vilket är högintressant såklart. 

Millmighty är det givna motbudet då han övertygade vid spurtsegern i årsdebuten i en snabb avslutning. Han matchas mot det norska derbyt i år och har ett bra läge för att kunna ta andra raka.

Jag streckar även Conrads Diderot som gick bra till slut i en snabb avslutning senast. Hästen har nu ett intressant utgångsläge och är snabb ut. Är obesegrad från ledningen.

De övriga fyra loppen på Grand Slam 75 är vidöppna och jag hoppas kunna klara mig på de streck som jag har råd med.

Behöver inte vara fel att måla på med massor av streck

Orvar Mollin och Egge Piril är favoriter i GS75-2 men är inte att lita på. Det sistnämnda gäller för övrigt de flesta hästarna i fältet och det behöver inte vara fel att måla på med massor av streck i det här loppet. Skrällvarningen är Silkespika som var positiv som tvåa i comebacken och nu borde ha gått framåt med loppet i kroppen.

I den tredje avdelningen är Easy Peak given förstahäst. Han galopperade på väg mot segern mitt på upploppet senast efter att ha vunnit i årsdebuten i mitten av januari. Storskrällen är Luna Rand och Mikael J Andersson spelad till 1 procent(!) i skrivande stund. Hästen var tvåa i årsdebuten och torde vara framflyttad ytterligare i formen med den genomköraren i sig.

Det blir fem streck även i den fjärde avdelningen. Favoriten Livi Opal H.M. var tvåa senast och står intressant till som ensam på startvolten. Kommer att leda länge. Smällkaramellen är Bikila som höll bra som tvåa efter en tuff resa senast.

Den femte avdelningen är ett öppet kallblodslopp och jag känner mig inte riktigt säker med de fyra hästar som jag har råd med så den som större plånbok streckar på ordentligt här.

Av: Michael Carlsson

Publicerad: