Svenska Miriam Haley fällde Harvey Weinstein

”När jag fick beskedet sätter jag mig ner och börjar gråta”

Av: Rasmus Karlsson

Publicerad:

Miriam Haley blev våldtagen av Harvey Weinstein.

I ”Sommar i P1” berättar den svenska producenten om rättegången mot filmmogulen.

– När jag fick beskedet sätter jag mig ner och börjar gråta, säger hon i programmet.

Hon var ett av huvudvittnena mot Harvey Weinstein, 68, i en av årets mest omskrivna rättegångar.

Den svenska producenten Miriam Haley, 43, berättar i ”Sommar i P1” om hur hon första gången träffade Weinstein å filmpremiären av The Aviator. Två år efter blev hon utsatt för våldtäkt och sexuella övergrepp av honom.

Men det tog över tio år innan hon vågade berätta om allt.

– När anklagelserna mot Weinstein kom upp till ytan var min spontana tanke ”nej, det vill jag inte bli involverad i”. Jag kände inte för att ta upp det variga såret igen, jag hade förträngt det djupt inom mig, säger hon i programmet.

Miriam Haley.
Foto: Sveriges Radio
Miriam Haley.

”Visste att jag riskerade mycket”

Hösten 2017 började anklagelserna komma mot filmmogulen. Flera kända skådespelare trädde fram och berättade öppet om hur Weinstein hade förgripit sig på dem. Detta blev sedan starten på Metoo-rörelsen som drog världen över och präglade nyhetsrapporteringen.

2019 stod Miriam Haley öga mot öga med Harvey Weinstein.

– Jag hade funderat på hur det skulle kännas att möta honom i rätten. Jag var livrädd för det ögonblicket. Skulle jag paralyseras av rädsla, eller tänk om jag till och med tycker synd om honom? Men när jag ser honom rakt i ögonen från det upphöjda vittnesbåset känner jag ingenting, säger hon i sitt sommarprat.

– Självklart ville jag stötta andra utsatta kvinnor och bekräfta, ja han är en våldtäktsman. Men jag tvekade – för jag visste att jag riskerade mycket.

”Vaken i 40 i timmar i sträck”

Över 100 kvinnor anklagade filmmogulen för sexuella övergrepp och våldtäkter. I mars kom domen mot honom. Weinstein dömdes till 23 års fängelse där tre av åren var för våldtäkt mot Jessica Mann och 20 år för övergreppen mot svenska Miriam Haley.

– När jag fick beskedet sätter jag mig ner och börjar gråta. Efter det är jag vaken i 40 i timmar i sträck, säger Haley.

Miriam Haley sommarpratar lördag 8 augusti. ”Sommar i P1” sänds 13.00 varje dag och finns tillgängligt för streaming från 07.00.

Foto: Vince Bucci / TT NYHETSBYRÅN
Harvey Weinstein.
Publicerad:

LÄS VIDARE