Regeringen öppnar för sittande publik

Förslag på remiss – och nya stödmiljarder till kultur och idrott

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Förbudet mot folksamlingar med fler än 50 personer blir kvar.

Däremot ska regeringen utreda möjligheten att göra undantag från regeln och öppnar bland annat upp för arrangemang med sittande publik.

– Kulturen och idrotten måste finnas kvar när den här krisen är över, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP).

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) har den senaste tiden varit hårt pressad av bland annat kulturbranschen i frågan gällande begränsningen på högst 50 personer vid offentliga sammankomster.

På fredagen meddelade hon, tillsammans med inrikesminister Mikael Damberg (S), att förbudet mot folksamlingar på fler än 50 personer fortfarande ligger kvar, men att man utreder möjligheten att göra undantag.

– Nödvändiga restriktioner behöver ligga kvar. Faran är långt ifrån över men Sverige är i ett bättre läge än i våras, inledde Damberg och fortsatte:

– Vissa verksamheter har drabbats hårt av förbudet, och verktyget har uppfattas som trubbigt. Vi måste se till att förbudet mot sammankomster inte i onödan träffar verksamheter som kan bedrivas på ett smittsäkert sätt.

Utreder sittande evenemang

Regeringen kommer därför att skicka två förslag om lättnader inom förbudsförordningen på remiss. Det ena gäller serveringsställen som caféer och restauranger, som ska undantas från ordningslagen.

– Det handlar om att justera en orimlighet som finns i dagens regelverk, säger Damberg.

Det andra förslaget handlar om att göra undantag för vissa arrangemang för sittande publik.

För att arrangemang ska kunna hållas på ett smittsäkert sätt har Folkhälsomyndigheten fått i uppdrag att uppdatera befintliga riktlinjerna.

Förslagen skickas nu på remiss och ambitionen är att de ska träda i kraft 1 oktober.

Ytterligare krisstöd på 2,5 miljarder

Dock menar Amanda Lind att förslagen inte löser alla problem i idrotts- och kultursektorn, utan att det kommer ta tid för branschen att återhämta sig.

Hon lovar därmed ytterligare krisstöd på 2,5 miljarder kronor för 2020. Stödet fördelas så att idrotten får 1 miljard, kulturen får 1,5 miljard.

– Kulturen och idrotten behöver fortsatt stöd i denna stund. De måste finnas kvar när den här krisen är över, säger Lind och uppger att diskussioner just nu förs med Centerpartiet och Liberalerna inom ramen för budgetförhandlingarna.

– Och vi har gott hopp om att komma överens.

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind och inrikesminister Mikael Damberg på pressträffen.
Foto: MARCUS ERICSSON
Kultur- och idrottsminister Amanda Lind och inrikesminister Mikael Damberg på pressträffen.
Foto: MARCUS ERICSSON
Kultur- och idrottsminister Amanda Lind.

PODD Så nära är vi ett vaccin mot coronaviruset

Aftonbladet Daily gästas av professor Matti Sällberg.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE