USA-flyg stoppas – så påverkas din resa av coronaviruset

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Donald Trump stoppar flyg från Europa, undantaget Storbritannien, från och med fredag.

Reseexperten Lottie Knutson tror att de stora flygbolagen kommer att betala tillbaka pengarna till passagerarna – men ännu har bolagen inte gett besked.

– Jag skulle ta en rejäl funderare om jag ens ville till USA i det här läget, säger Lottie Knutson.

Coronaviruset och världsledarnas försök att stoppa dess spridning har satt resebranschen i gungning.

Beskedet från USA:s president är att personer som varit i Schengen-området de senaste 14 dagarna före avresa till USA stoppas. Amerikanska medborgare som genomgått screening undantas, liksom resenärer från Storbritannien.

Reglerna gäller från lördag och 30 dagar framåt.

– Man får rätta sig efter läget. Det går fortfarande att komma iväg, men när jag kollade så verkar det vara väldigt fullt på flighterna, eftersom vissa av olika skäl måste ta sig in i USA innan det ”stängs”, säger Aftonbladets reseexpert Lottie Knutson.

Däremot lär svenskar kunna ta sig hem från USA, om inte annat via Storbritannien.

Flyg kan återbetalas – värre med hotell

Flygbolagen SAS och Norwegian har ännu inte meddelat hur de hanterar inreseförbudet till USA. Aftonbladet har sökt bolagens presstjänster.

I dag avgår flygen som planerat.

Lottie Knutson tror att det kommer att gå att få pengar tillbaka om ens flygresa omfattas av stoppet.

– Det är min gissning. SAS har åtminstone tidigare varit väldigt problemfria med att betala tillbaka om de tvingas ställa in, så jag skulle inte oroa mig så mycket för det. Men det har varit en del dividerande med vissa större bolag, till exempel vid askmolnet.

Svårare kan det vara att få pengar tillbaka för hotellkostnader, evenemangsbiljetter och liknande.

– Hotellen kan hänvisa till extraordinära omständigheter, så där kan hända att man får bråka lite och i värsta fall förlora pengar, säger Lottie Knutson.

Reseexperten Lottie Knutson svarar på frågor.
Reseexperten Lottie Knutson svarar på frågor.

”Kommer rita om hela kartan”

Resebranschen har redan drabbats hårt, och värre kan det bli. Hotellmagnaten Petter Stordalen förbereder storvarsel och oron är total, enligt branschorganisationen Visita.

Lottie Knutson tycker att den svenska regeringen borde göra mer för företagen i rese- och besöksnäringen, på liknande sätt som i Danmark.

– På kort sikt blir det uppsägningar, varsel och vinstvarningar, vilket redan pågår. På lång sikt kommer detta att rita om den industriella kartan, och det klart att det kommer bli offer. Därför tror och hoppas jag att den svenska regeringen förstår att turistnäringen är världens största industri. Det här påverkar hela ekonomin och väldigt många fler svenskar än bara de som nu påverkas av inställda USA-flyg, säger hon.

Många frågar sig säkert hur man ska tänka kring resor och semester i sommar.

– Personligen tror jag att en majoritet av oss kommer ha blivit friska igen – efter att ha insjuknat i corona, säger Lottie Knutson.

Foto: AP
Trump stoppar de flesta flyg från Europa.

Rådet: ”Betala inte i förskott”

Om man vill boka resor framöver är reseexpertens råd att boka paketresa hos en arrangör som är ansluten till Kammarkollegiets resegaranti, där tusentals företag ingår. Resegarantin skyddar konsumenten om bolaget går i konkurs.

– Garantierna gäller för alla som säljer mer än en komponent i resan till dig samtidigt, som en utflykt på en bussrundresa eller flyg och boende, säger Lottie Knutson.

Man bör hålla sig uppdaterad och givetvis inte resa till ett land eller område som omfattas av utrikesdepartementets avrådan. Om man bokat en resa till en plats som UD avråder från att åka till på grund av risk för coronasmitta, kan man begära pengar tillbaka från researrangören enligt paketreselagen. Kommer man inte överens kan man vända sig till Allmänna reklamationsnämnden.

– Så fort det inte är en paketresa och inte en svensk aktör, då ska man nog vara ganska djärv för att boka. Och man bör naturligtvis inte betala någonting i förskott, utan i så fall betala vid ankomst, säger Lottie Knutson.

PODD Resor i coronatider – det måste du tänka på

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om vad som gäller med utlandsresor i corona-tider. Gäst är konsumentrådigare Maria Wiezell.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE