ÅSIKT

Västvärldens passivitet kan skapa mer terror

Passiviteten går terroristernas ärende

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Maya Alleruzzo / TT NYHETSBYR≈N/ NTB Scanpix

Söndagens tragedi i Sri Lanka växer i omfattning. Dödstalen skrivs nu till mer än 350 personer. Samtidigt pågår en grotesk kamp om ansvaret för attentaten. Politikerna i Colombo tvår sina händer och lovar åtgärder mot sin uppenbart ineffektiva säkerhetstjänst medan terrorsekten IS med något slags förvriden stolthet hävdar att man ligger bakom massakern.

I vilken grad IS verkligen organiserat attackerna kommer att visa sig. En sak är dock redan klart. Det som inträffade på påskdagen påminner oss om att terrorideologin bakom IS finns kvar även om sekten besegrats på slagfältet.

Det sätter fokus på de besegrade terrorister som nu sitter fångna hos SDF-alliansens i huvudsak kurdiska styrkor i norra Syrien. Att utan vidare släppa ut tusentals tidigare IS-medlemmar skulle vara en riktigt dålig idé, med fler tragedier som den i Sri Lanka som följd.

Politiker som smiter från ansvaret

Ändå finns risken att omvärlden håller på att åstadkomma just detta och ironiskt nog beror det på oviljan att agera när det gäller de slagna terroristerna. Det är inte bara svenska politiker som nu kan tänka sig att diskutera villkoren för IS-medlemmarnas barn, men som inte vill ta något ansvar för de terrorister man exporterat till Syrien och Irak.

Därmed förblir de farligaste fångarna en huvudvärk för de kurdiska styrkor som nedkämpade IS sista fäste. Det borde hålla omvärlden sömnlös, trots att SDF-soldaterna bättre än de flesta förstår konsekvenserna om terroristerna skulle försättas på fri fot.

Att överlämna problemet är naivitet

Syrien är ett land i inbördeskrig. Regimen i Damaskus kommer inte att acceptera SDF:s utmaning. Det kommer inte stormakten Turkiet heller att göra.

Att förvänta sig att de kurdiska styrkorna på sikt ska ta ansvar för att hålla före detta terrorister inspärrade är helt enkelt naivt. Dessutom rimmar det illa med alla rättssamhällets principer.

Den svenska regeringen vill inrätta en internationell tribunal. Också SDF-alliansen har talat om något slags internationell domstol.

En rättsskipning i regionen har uppenbara fördelar. Bevisning och vittnen skulle till exempel finnas närmare. Å andra sidan finns risken för rättsövergrepp.

Viktigast av allt är dock att regeringarna i Sverige och i andra västländer agerar, snabbt. De terrorister som kan knytas till brott ska straffas. Andra västerlänningar som varit i Syrien måste på ett eller annat sätt återföras och kontrolleras. Och barnen behöver fortast möjligt tas ur terrorsektens grepp.

Att bara låta dagens situation fortsätta är att bädda för nya terrordåd. Det är inte ett alternativ.

avIngvar Persson

ARTIKELN HANDLAR OM