Samsung tror på vändning i år

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Samsungs vinst faller kraftigt, till 5,23 tusen miljarder won. Arkivbild.
Foto: John Locher/AP/TT
Samsungs vinst faller kraftigt, till 5,23 tusen miljarder won. Arkivbild.

Samsungs vinst dyker. Men den sydkoreanska teknikjätten ser förbättringar senare i år.

Sydkoreanska Samsung Electronics nettovinst faller med 38 procent för sista kvartalet förra året och landar på motsvarande 42,6 miljarder kronor (5,23 biljoner won).

"Fjärde kvartalets vinst föll på årsbasis till följd av ett fortsatt fall i minneschipspriser och försvagning i skärmpaneler", uppger teknikjätten.

För helåret blev nettovinstfallet ännu större, ned 51 procent jämfört med året innan.

Samsung har påverkats av handelskriget mellan USA och Kina, och ett ordbråk mellan Seoul och Tokyo med rötter i andra världskriget, som lett till att Japan infört begränsningar på material som Samsung är beroende av.

Samsung räknar med fortsatt svag försäljning under inledningen av 2020, till följd av låg säsongsefterfrågan. Men sedan vänder det upp igen, enligt bolaget, som dock intar en något avvaktande hållning och hänvisar till fortsatt osäkerhet när det gäller den globala ekonomin.

Framför allt tror Samsung på en gradvis återhämtning när det gäller minneschipsefterfrågan från datacenter och 5G-mobiltillvekare

Den globala efterfrågan på mobiltelefoner med kapacitet för det nya 5G-nätet var oväntat stor 2019, och Samsung – som är världsledande på tekniken – tror att ökad efterfrågan även i år kan driva på försäljningen av företages mobiltelefoner. Företaget utlovar också ett förstärkt 5G-utbud för i år.

Publicerad: