Eleverna får överbliven frukt till mellanmål

avMatilda Aprea Malmqvist

Publicerad:

Läraren Sofia Elmgren lär sina elever att man inte behöver kasta mat i onödan. Varje dag får skolan överbliven frukt från en lokal Ica-butik som eleverna äter till mellanmål.

– Frukt är dyrt, att vi nu kan erbjuda frukt gratis till barnen känns väldigt bra.

Sofia Elmgren, lärare på Rydaholms skola i Värnamo kommun, började under 2014 undervisa om miljö och hållbarhet. Hon ville visa sina elever hur man praktiskt kan tillämpa detta och gick till sin lokala Ica butik för att ta reda på hur mycket som gick till svinn i fruktavdelningen.

– Det var ju väldigt mycket, så jag frågade Ica-handlaren om vi inte kunde göra ett samarbete, om vi kunde få det som de ändå skulle slänga och ge till barnen som mellanmål i skolan.

1 av 2 | Foto: Privat.
Sofia Elmgren startade ett samarbete med en Ica-butik och får nu överbliven frukt varje dag.

Ica-handlaren tyckte att det var en bra idé och skolan har sedan dess fått ta emot överbliven frukt varje dag.

– I början tyckte barnen att det var lite läskigt om det var en brun fläck på frukten här och där. Men nu har vi lärt dem att man inte behöver kasta frukten bara för det, utan man kan skära bort det istället. Vi ser att intresset för frukt har ökat och att alla barnen tycker att det är fruktansvärt gott.

Hon berättar att föräldrarna i sin tur också är väldigt tacksamma över att skolan kan erbjuda gratis frukt som ger barnen bra energi varje dag.

Vill uppmana andra skolor att ta efter

– Frukt är dyrt, och ska man som förälder varje dag packa ner det till sina barn blir det mycket pengar i längden. Att vi nu kan erbjuda frukt gratis till barnen känns väldigt bra.

Sofia Elmgren vill nu uppmana fler skolor i Sverige att ta efter idén, som ett steg i att förbättra miljön och ta vara på matsvinnet.

– För det här är bara så bra. Barnen får dessutom chansen att prova frukter de annars inte visste fanns, som annars bara skulle ha slängts.

Klimatkrisen – så kan DU minska den 01:01
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM