Katter på äventyr i halvdan kinesisk kopia

Publicerad:
”Felix på vilda äventyr”.
Foto: Light Chaser Animation.
”Felix på vilda äventyr”.

FILM

FILMRECENSION ”Felix på vilda äventyr”, om en kattpojke på äventyr och pappan som letar efter honom, siktar på ”Hitta Nemo”-känsla men får inte till det.


Felix på vilda äventyr
Regi Gary Wang, med svenska röster av bl a Fredde Granberg, Felix Nylén och Martin Almgren.


ANIMERAT Frasse är en rundlagd och bekväm lägenhetskatt i medelåldern, som efter traumatiska händelser i sin barndom inte är det minsta intresserad av att utforska den stora världen utanför höghuset där han bor.
Det är däremot hans son Felix, som har fått berättat för sig att hans mamma finns i Kattopia. Och när den driftige Felix bygger en raket och flyger i väg för att hitta det mytomspunna lyckolandet, tvingas Frasse ge sig ut efter honom, tillsammans med den gapiga papegojan Goja.
Felix och Frasse stöter på diverse figurer på sina äventyr, vissa vänligt sinnade, andra inte – och farligast är en galen konstnär, som använder djur på väldigt brutala sätt för att skapa säljande alster. Det handlar dock inte om några speciellt stora, roliga eller minnesvärda personligheter, och kinesiska ”Felix på vilda äventyr” saknar mycket av charmen och humorn hos de amerikanska filmer den verkar inspirerad av. Jag tänker främst på ”Hitta Nemo”, men även på ”Husdjurens hemliga liv”.
Ett ljummet äventyr för barn som inte har skaffat sig några vidare referensramar på filmfronten än, som mynnar ut i en ganska vag sensmoral om att växa upp, prova sina vingar, och våga släppa taget om dem man älskar.


”Felix på vilda äventyr” har biopremiär den 13 september.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN