Spricka mellan Svenonius och Hallengren om covid-19-tester

Av: Joachim Kerpner

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett bråk har uppstått mellan regeringen och Region Stockholm om vem som skulle covid-19-testa personer med samhällsviktiga arbeten när testningarna inleddes.

Lena Hallengren hävdar att det var regionernas ansvar, Irene Svenonius säger nej till det.

– De grupperna skulle andra aktörer än hälso- och sjukvården klara. Vilket vet vi inte, säger hon till Sveriges Radio.

I början av april gav regeringen Folkhälsomyndigheten i uppdrag att planera för ökad provtagning. Myndigheten hoppades då att 100 000 personer per vecka skulle kunna testas före maj månads inträde.

Inte förrän i början av maj fanns laboratoriekapacitet för att testa så många. Den 4 maj meddelade socialminister Lena Hallengren att 100 000 tester i veckan skulle levereras från mitten av maj. Så blev det inte. Vecka 21 analyserades knappt 29 000 prover.

I Studio Ett under torsdagseftermiddagen fick Irene Svenonius, finansborgarråd i Region Stockholm, frågan vem som haft ansvaret för att testa personal i övrig viktig samhällsverksamhet, det vill säga prioriteringsgrupp tre.

– Vi i regionerna har jobbat stenhårt med att provta prioriteringsgrupperna ett och två, som Folkhälsomyndigheten har sagt var regionernas ansvar. Det vill säga folk inneliggande på sjukhus, människor som har misstänkt smitta inom äldreomsorgen, vård- och omsorgspersonal och övriga riskgrupper. De övriga grupperna skulle andra aktörer än hälso- och sjukvården klara, svarade Svenonius.

Senare i programmet hävdade socialminister Lena Hallengren att regionerna hade fått ett uppdrag att testa även personer med samhällsviktiga arbeten.

 Irene Svenonius, finansborgarråd i Region Stockholm
Foto: Carolina Byrmo
Irene Svenonius, finansborgarråd i Region Stockholm

På en direkt fråga från programledaren om regionerna bara skulle testa prioriteringsgrupp ett och två svarade Hallengren:

– Nej.

Men socialministern har av allt att döma inte rätt. I Folkhälsomyndighetens nationella strategi för provtagning som gavs ut den 5 maj stod det att sjukvården inte skulle provta prioriteringsgrupp tre:

Foto: Marcus Ericsson
Socialminister Lena Hallengren.

”Prioritet 3: Personal inom övrig samhällsviktig verksamhet, enligt definition från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Provtagning och laboratorieanalys inom denna grupp behöver hanteras utanför respektive regions sjukvårdsuppdrag. Nya aktörer för provtagning, logistik, dataöverföring och provanalys behöver etableras. För att provtagning ska bli aktuellt behöver en behovsbedömning göras av arbetsgivaren utifrån nationella rekommendationer, följt av beställning via exempelvis företagshälsovård eller e-tjänst.”

Sedan den 26 maj har Region Stockholm trots den inledande förvirringen börjat testa prioriteringsgrupp tre.

Socialminister Lena Hallengren skriver i en kommentar till Aftonbladet att:
"Ansvaret för smittskydd och att smittspåra är sjukvårdens, det vill säga regionens ansvar. Ett ansvar för smittspårning går inte att ha utan testning."

PODD Coronakrisen och inrikespolitik

Om det politiska läget, med Aftonbladets Lena Mellin.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE