Krisläge i Helsingborg – ber kommunen om stöd

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Allsvenska Helsingborg slåss för sin överlevnad.

Fotbollsklubben har uppvaktat kommunen för att få ekonomisk hjälp.

– Vi har uttryckligen sagt till politikerna att vi behöver hjälp. Det är skarpt läge. Vi ser ingen annan räddning, säger ordföranden Krister Azelius till HD.

I slutet av mars berättade klubben vid en presskonferens om ett intäktstapp på 8,6 miljoner kronor på grund av coronapandemin. Då var prognosen en förlust i år på 17 miljoner kronor.

Nu säger klubben att det är i bästa fall. När allsvenskan drar i gång nästa helg blir det utan publik på arenorna. Om klubben tvingas spela fler än sju hemmamatcher utan publik blir förlusten ännu större.

Deppigt i Helsingborg. Den allsvenska fotbollsklubben har stora ekonomiska problem och vädjar om hjälp av kommunen. Arkivbild.
Foto: Emil Langvad/TT
Deppigt i Helsingborg. Den allsvenska fotbollsklubben har stora ekonomiska problem och vädjar om hjälp av kommunen. Arkivbild.

Helsingborg gick in i året med två miljoner i eget kapital och spår nu att det kommer att ta tre år att komma tillbaka till de siffrorna. I onsdags presenterade klubben läget för kommunens politiker.

– Vi förklarade att vi inte kommer överleva av egen kraft. Vi är extremt tydliga med att behovet är större än de 17 miljonerna. För oss hade det varit tryggt med en flerårig backup, säger Azelius.

Klubben var på väg mot konkurs 2003 och hade då skulder på 69 miljoner kronor. Den gången ställde kommunen och banker upp och räddade föreningen. Därför är det känsligt läge när även andra klubbar i Helsingborg lider ekonomiskt av coronapandemin.

– Vi har sagt till kommunen att vi önskar ett brett politiskt förankrat beslut. Det andra är att vår förhoppning är att staden i sitt arbete tittar brett på Helsingborgsidrotten, säger Azelius.

Enligt HD kommer kommunfullmäktige att ta upp ärendet i augusti.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.