”Det är ärligt talat obegripligt”

Av: Emil Eiman Roslund

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Sergei Grits / TT

Fotbollen fortsätter i Vitryssland.

Nu vädjar spelarfacket att ligaspelet avbryts.

– Obegripligt att det här kan försiggå, säger Fifpros generalsekreterare Jonas Baer-Hoffmann.

Medan resten av fotbolls-Europa har tryckt på paus är den vitryska högsta ligan – Vyssjaja Liga – två omgångar in i säsongen. Matcherna spelas med publik, och i helgen såg bland annat 1 750 personer FK Minsk vinna huvudstadsderbyt mot Dinamo Minsk med 3–2 i helgen.

Men det internationella spelarfacket Fifpro vill att framtida matcher stoppas.

– Vi vädjar att de ska vidta samma försiktighetsåtgärder som alla andra. Det är ärligt talat obegripligt att det här kan försiggå, säger Fifpros generalsekreterare Jonas Baer-Hoffmann till BBC.

Enligt honom har spelare i Vyssjaja Liga hört av sig till Fifpro och sagt att de är oroliga.

– Jag tror ingen kan förklara varför normerna är annorlunda där jämfört med i ett annat land. Om man har sunt förnuft borde man tillämpa samma normer som de andra har, vi kommer att jobba hårt för att så blir fallet.

Såld till tio länder

Fifpro har inget medlemsförbund i Vitryssland, men kommer att trycka på Fifa och Uefa för att lösa sin önskan om att ligan avbryts.

I brist på annan direktsänd fotboll har tv-rättigheterna för vitryska ligan sålts till tio länder den senaste veckan – bland andra Ryssland, Israel och Indien.

I Vitryssland har hittills 152 personer bekräftats smittade av coronaviruset, en har dött till följderna av sjukdomen.

PODD Corona - oron för en andra våg ökar

I delar av Asien stålsätter man sig nu för en andra virusvåg, men - vad är det som förklarar att de här länderna nu drabbas igen - och vad kan vi lära av det? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily. Gäst är Jan Albert.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE