Flera gripna för dubbelmordet i Rinkeby

avKenan Habul, Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Polis med dragna vapen slog till mitt i centrala Stockholm – och fyra personer greps.

Nu misstänks tre av männen vara inblandade i det uppmärksammade dubbelmordet på ett kafé i Rinkeby i december.

– Vi vet att det finns vittnen som vet vad som har hänt. Nu vill vi att de träder fram, säger Maria Hävermark, åklagare i fallet.

1 av 3 | Foto: Per-Olof Sännås
Man grips av polis.

På tisdagseftermiddagen genomförde polisen ett tillslag mot flera personer i centrala Stockholm.

– De fyra som vi frihetsberövat har varit efterlysta, säger Mats Lindström, insatsledare vid polisens Fenix-grupp.

Polisen uppger senare att tre av de fyra som frihetsberövades vid Hötorget nu är anhållna misstänkta för dubbelmordet i Rinkeby 2 december. Två män födda 1996, den tredje 1997. Samtliga är hemmahörande i Stockholmsområdet. Trion är skäligen misstänkta, den lägre misstankegraden, för mord alternativt medhjälp till mord.

– I utredningen finns uppgifter om personer som vet vad som har hänt. Men i förhör har de inte velat säga någonting. Det är viktigt att vittnen träder fram, säger åklagare Maria Hävermark.

Vägrar prata utan försvarare

De gripna kommer att förhöras mer ingående under onsdagen.

– De har inte velat säga någonting under inledningsförhören utan sina försvarare, säger Maria Hävermark.

Polisen vill inte kommentera på vilket sätt de gripna är intressanta, men bekräftar att de har haft ögonen på dem under en tid.

– Insatsen i dag genomfördes efter en kortare tids spaning, säger Christoffer Wedelin, biträdande kommenderingschef för den särskilda händelse som inletts efter Rinkebymorden.

”Försökte springa åt olika håll”

Den fjärde personen som frihetsberövades är i nuläget inte misstänkt för något brott, utan togs med för förhör.

– Sen får vi se vad det förhöret ger och om det uppstår några misstankar, säger Christoffer Wedelin.

De fyra personerna ska ha parkerat en vit, hyrd BMW av nyare modell på en tvärgata. När de gick ut rusade poliser med dragna vapen mot dem.

– Killarna försökte springa åt olika håll, men poliserna var överallt. De skrek ”stanna, stanna”. Det såg ut som FBI, säger ett vittne.

Flerårigt ”gängkrig”

Kvällen den 2 december förra året stormade flera beväpnade män in på ett kafé i Rinkeby och sköt ihjäl två bröder.

– Vi är förstås glada över att polisen gripit misstänkta. Förhoppningsvis leder det till att det blir färre brott. Det har hänt grejer efter dubbelmordet, säger en anhörig till bröderna.

Tio dagar efter dubbelmordet, på Luciaafton, mördades en man i 20-årsåldern i ett skogsparti i Tensta. Den unga mannen ska ha skjutits flera gånger och polisen beskriver det som att det avlossats ”ett mycket stort antal skott”.

”Extremt våldskapital”

Den dödliga konflikten, som utspelar sig i Järvaområdet, kopplas till två kriminella grupperingar. Gängkriget ska enligt Aftonbladets uppgifter vid det här laget ha pågått i snart två år. Redan sommaren 2015 mördades två unga män med koppling till konflikten, en 19-åring i Bromsten och en 16-åring på Brommaplan.

Därefter ska en av grupperingarna ha tvingats ifrån området, som Aftonbladet tidigare rapporterat.

– De här grupperna har ett extremt stort våldskapital, har en poliskälla tidigare sagt till Aftonbladet.

Tidigare i utredningen av den särskilda händelse som morden i Järvaområdet utgör har ett flertal personer frihetsberövats. I mitten av januari häktades tre personer med kopplingar till dödsskjutningarna.

Polisen vädjar om allmänhetens hjälp

En av de då häktade personerna misstänks för medhjälp till mordet i Tensta samt grovt vapenbrott, de två andra misstänks för grova vapenbrott.

Christoffer Wedelin säger att polisen vädjar om allmänhetens hjälp i utredningen.

– Vi vill gärna ha fler faktiska iakttagelser från brottsplatsen. Det är viktigt för vårt fortsatta utredningsarbete, säger han.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM