MP:s attack mot Lööf: Vad behöver vi C till egentligen?

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Gustav Fridolin besökte i går Björksättra gård i Huddinge och samtidigt som han lovade guld och gröna skogar åt bönderna gav han C en smocka. ”Regeringen som de sitter i har drivit en politik som gynnat innerstäderna på landsbygdens bekostnad”.
Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
Gustav Fridolin besökte i går Björksättra gård i Huddinge och samtidigt som han lovade guld och gröna skogar åt bönderna gav han C en smocka. ”Regeringen som de sitter i har drivit en politik som gynnat innerstäderna på landsbygdens bekostnad”.

KARLSTAD. Här får C-ledaren Annie Lööf en rejäl bond­smocka – av de gröna.

Miljöpartiet satsar hårt på landsbygden i sin skugg­budget och anklagar C för att ha svikit bönderna.

– Regeringen som de ­sitter i har drivit en politik som gynnat innerstäderna på landsbygdens och ­förortens bekostnad, ­säger språkröret Gustav Fridolin.

I förra veckan åkte S-ledaren Stefan Löfven till Ekerö och höll presskonferens på en ekologisk mjölkgård. Där lovade han landsbygdsjobb och anklagade han Centerpartiet för att ha svikit dem som bor på landet.

”Jobb har försvunnit”

Nu får C-ledaren Annie Lööf mer kritik – av Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin. Aftonbladet kan i dag berätta att de gröna kommer att göra en rejäl landsbygdssatsning i sin skuggbudget. Nya jobb ska skapas.

Språkröret, som i går ­besökte Björksättra gård i Huddinge, är stenhård i sin kritik av regeringens landsbygdspolitik.

– Under Alliansregeringens tid har tiotusentals jobb i svenskt lantbruk och på svensk landsbygd försvunnit, säger Fridolin.

Han sågar den nedskärning i landsbygdsprogrammet på 500 miljoner kronor som blev resultatet av att regeringen förhandlade fram en rabatt på den svenska EU-avgiften.

Vill satsa 300 miljoner

I sin budget sköt regeringen till 129 miljoner, men MP vill satsa ytterligare 300 miljoner.

Fridolin menar att det gamla Bondeförbundet tappat sina hjärtefrågor.

– Nu har de gett upp kärnkraftsmotståndet, miljön, landsbygden och i den här budgeten ger man upp bönderna också. Då är frågan vad vi egentligen behöver C till.

C-ledaren Annie Lööf, nu på partistämman i Karlstad, kontrar:

– Det är ingen hemlighet att vi i Centerpartiet är dem som driver på för landsbygden, biogasen och service runt om i hela landet. När MP och S går ut och säger att de satsar på landsbygden blir det nästan lite sött.

”Tar hela plånboken”

Enligt Lööf finansierar ­både S och MP sina förslag med kraftiga skattehöjningar:

– De vill ha skatt på böndernas gödsel på 300 miljoner kronor per år, en slakteri­avgift på 90 miljoner kronor per år och en kilometerskatt på mjölkbilen. Till det ska läggas kraftigt höjda dieselskatter för bönderna. De ger en krona till bonden, men tar hela plånboken tillbaka.

Publicerad: