S sätter press på rumänska PSD

avTT

Foto: Andreea Alexandru/AP/TT
Rumäniens premiärminister Victor Ponta (PSD). Arkivbild.

Efter att rumänska PSD misslyckats med att hantera landets korruption sätter svenska Socialdemokraterna ner foten. I ett brev till Europas socialdemokratiska parti framför de att de vill tillfälligt utestänga PSD.

– När man agerar tvivelaktigt med rättsstatens principer måste det få konsekvenser, säger Johan Hassel, Socialdemokraternas internationelle sekreterare.

Efter att Rumänien i onsdags bemött kritiken från EU-kommissionens förste viceordförande Frans Timmermans på ett – enligt Socialdemokraterna – dåligt sätt väljer partiet att agera. De vill suspendera, temporärt utestänga, PSD från Europas socialdemokratiska parti och den socialdemokratiska gruppen i EU-parlamentet.

– Respekterar man inte våra värderingar ska man inte vara med i vår politiska familj, säger Johan Hassel.

Kritiken är en samlad bild av utvecklingen i Rumänien och med det styrande socialdemokratiska PSD. Det gäller bland annat hanteringen av landets korruption och att regeringen svarat upp på ett dåligt sätt mot de tidigare korruptionsprotesterna.

– Det här är ett sätt att visa stöd för Timmermans agerande i frågan. Tittar vi på oroligheten i Europa är det oroväckande. Vi väljer därmed att reagera på ett tidigt stadium, säger Johan Hassel.

ARTIKELN HANDLAR OM