Ann-Marie Begler

Försäkringskassans sparkade chef vill ha jobbet tillbaka

avEbba Thornéus

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Ann-Marie Begler.

Försäkringskassans sparkade generaldirektör Ann-Marie Begler vill ha sitt gamla jobb tillbaka och har sökt den utannonserade tjänsten, uppger Expressen.

– Ja, det är korrekt, säger hon till tidningen.

Även den tillförordnade generaldirektören Maria Hemström-Hemmingsson har sökt tjänsten.

Det var i slutet av april i år som Ann-Marie Begler sparkades som generaldirektör för Försäkringskassan efter att myndigheten under en lång tid fått utstå hård kritik.

Bland annat för tillämpningen av lagen om personlig assistans och bedömningar kring sjukskrivnas arbetsförmåga.

Trots att Begler hade tre år kvar på sin tjänst tvingades hon lämna på dagen och i utskottsförfrågningar förklarade socialminister Annika Strandhäll att det berodde på att hon saknade förtroende för Begler.

Fick utreda bidragsbrott

Politiker från höger till vänster kritiserade regeringens agerande och menade att Begler bara utfört regeringens uppdrag.

Även personer i Försäkringskassans ledningsgrupp och tidigare generaldirektörer uppmanade regeringen att ge henne jobbet tillbaka.

I samband med avskedet la Begler ut en video på Försäkringskassans intranät där hon förklarade att ”det råder valtider nu” och att hon ”personligen får erfara detta”.

Istället blev Ann-Marie Begler särskild utredare med uppgift att stävja bidragsbrott, välfärdsfusk och felaktiga utbetalningar i de olika välfärdssystemen och Maria Hemström-Hemmingsson utsågs  till tillförordnad generaldirektör för Försäkringskassan.

”Är korrekt”

Under sommaren annonserades tjänsten som generaldirektör ut och totalt kom åtta intresseanmälningar in. En av dem var från just Ann-Marie Begler uppger Expressen.

– Ja, det är korrekt. Men i övrigt vill jag inte kommentera det, säger hon till tidningen.

Även tillförordnad generaldirektören Maria Hemström-Hemmingsson har sökt tjänsten uppger Expressen.

ARTIKELN HANDLAR OM