Trump hotar ställa in möte med Putin

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin vid ett möte i Helsingfors i somras. Arkivbild.
Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT
USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin vid ett möte i Helsingfors i somras. Arkivbild.

NYHETER

USA:s president Donald Trump hotar att ställa in ett möte med sin ryske kollega Vladimir Putin på grund av oroligheterna i Kertjsundet mellan Krimhalvön och Ryssland, rapporterar Washington Post.

Samtidigt flaggar ryska försvarsdepartementet för utplacering av nya luftvärnsrobotar på Krimhalvön.

– Jag ska få en rapport om det i kväll, och den avgör vad som händer på mötet. Jag får en fullständig rapport i kväll. Den kommer att vara väldigt avgörande. Kanske hoppar jag över mötet. Kanske hoppar jag till och med över mötet. Vi får se, säger den amerikanske presidenten till Washington Post.

I söndags beslagtog Ryssland tre ukrainska örlogsfartyg och deras besättningar i sundet i Svarta havet, sedan de ukrainska fartygen enligt Ryssland kränkt ryskt territorialvatten.

Fördöms av väst

Moskvas agerande har fördömts av regeringar i väst, och fått Ukraina att rösta igenom ett undantagstillstånd i 10 av landets 27 regioner. Nu sällar sig Trump, som ofta slagit an en försonlig ton gentemot Moskva, till kritikerna, och hotar alltså att nobba Putin vid G20-mötet i Buenos Aires senare i veckan.

– Jag tycker inte om den här aggressionen. Jag vill inte alls veta av den här aggressionen. Absolut inte. Och förresten – Europa borde inte heller vilja veta av den här aggressionen. Tyskland borde inte vilja veta av den här aggressionen, säger han till Washington Post.

Angriper Tyskland

I intervju passar Trump också på att angripa den tyska regeringen för att lägga för lite pengar på försvar, en återkommande kritik från Washington med adress Berlin.

– De gör absolut inte tillräckligt. Tyskland. Absolut inte!

Som svar på det ukrainska beslutet om undantagstillstånd meddelar ryska försvarsdepartementet att man kommer att placera ut nya luftvärnsrobotar på Krimhalvön, som Ryssland annekterade 2014.

Publicerad:

LÄS VIDARE