Polisen ska utvärdera Almedalsinsatsen

Reporter: TT

Publicerad:
Skuggor av medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen (NMR) under deras tal vid Hamnplan i Visby under politikerveckan i Almedalen.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Skuggor av medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen (NMR) under deras tal vid Hamnplan i Visby under politikerveckan i Almedalen.

Antalet anmälda brott har fördubblats under årets Almedalsvecka jämfört med 2017 – under veckan har polisen öppnat omkring 35 förundersökningar och siffran kan komma att öka ytterligare.

Nu meddelar Polisen att man ska utvärdera insatsen.

Det är Mats Löfving, ställföreträdande rikspolischef, som i dag beslutat att insatsen under politikerveckan i Almedalen ska utvärderas – ett arrangemang som till stor del präglats av nazistiska NMR:s närvaro.

Polisen ska titta på om, och på vilket sätt, de metoder och arbetssätt som användes ska påverka polisens arbete i den fortsatta valrörelsen, säger Carolina Ekéus, talesperson på polisens nationella presscenter, till TT. Polisen utvärderar regelbundet större insatser och kommenderingar, lägger hon till.

Fem anhölls

Natten mellan fredag och lördag greps och anhölls fem nazister misstänkta för hets mot folkgrupp i Almedalen. På lördagskvällen hade samtliga släppts. Men misstankarna mot dem kvarstår och polisen jobbar med flera misstänkta brott som begåtts under den gångna politikerveckan.

– Vi har i nuläget ungefär 35 förundersökningar öppna som är relaterade till Almedalskommenderingen. Att Almedalsveckan tar slut betyder ju inte att de avslutas, utan vi fortsätter med dessa ärenden, säger polisens talesperson Carina Skagerlind.

Bland dessa brott finns bland annat flera fall av hets mot folkgrupp, misshandel och störande av ordning.

Carina Skagerlind betonar att antalet förundersökningar kan komma att bli större. Polisen har exempelvis inte granskat NMR:s tal ännu. Polisen har en hel del bildmaterial och vittnesuppgifter som kan komma till användning i utredningarna av de misstänkta brotten.

Lugnare söndag

Det står dock klart att antalet anmälda brott har ökat betydligt det här året jämfört med Almedalsveckan 2017, då antalet förundersökningar landade på drygt 15 stycken, enligt Skagerlind.

Under den gångna veckan har det kommit in flera rapporter om våld och oroligheter med koppling till nazistiska NMR:s närvaro i Almedalen. Natten mellan lördag och söndag har dock gått lugnt till utan några anmälda incidenter.

– Det märks att det är mindre folk här nu, säger Carina Skagerlind.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN