Hoten stänger Söders sista pälshandlare

Av: Karin Östman

Publicerad:
Uppdaterad:
slår igen När hans döttrar fick hotbrev vågade pälshandlaren Göran Larsson inte kämpa längre. Två kvinnor, 22 och 24 år, är dömda för skadegörelse mot Görans butik.
Foto: ulf höjer
slår igen När hans döttrar fick hotbrev vågade pälshandlaren Göran Larsson inte kämpa längre. Två kvinnor, 22 och 24 år, är dömda för skadegörelse mot Görans butik.

Pälshandlaren Göran Larsson lovade sig själv att inte ge vika för djurrättsaktivisternas

trakasserier.

Men när hans tre döttrar hotades fick han nog – nu slår han igen butiken.

– Jag vågar inte riskera att något händer dem, säger han.

Pälsarna hänger tätt i körsnären Göran Larssons lilla verkstad en halv trappa upp bakom butiken på Södermalm i Stockholm. Numera går den mesta tiden åt till att laga, sy om och vinterförvara pälsar.

Kapporna skiftar i färg. Päls av får, räv och mink hänger på galgarna.

Häller ut färg

Detta har varit Göran Larssons arbete i nästan 40 år. Den 15 februari stänger han för gott.

Hösten 2005 drog Djurrättsalliansen igång en kampanj för ett pälsfritt Södermalm. De har genomfört demonstrationer utanför butiken varje vecka och visat skyltar med bilder av plågade djur som uppges vara från pälsindustrin.

I samband med den kampanjen började även butiken på Hornsgatan få nattliga

besök av okända gärningsmän.

– De har hällt ut rödfärg, limmat igen dörren, klottrat och förstört, säger Göran Larsson.

I fredags dömdes en 22-årig och en 24-årig kvinna från Sydafrika för skadegörelse mot hans butik. De satt häktade fram till rättegången och dömdes till

böter av Stockholms tingsrätt.

Men det är inte protesterna och den omfattande skadegörelsen mot butiken, bostaden och sommarstugan som fått Göran Larsson att stänga sin butik.

I somras fick hans döttrar hotbrev från Djurens befrielsefront. Där stod att om inte döttrarna fick sin pappa att stänga butiken skulle de ”betraktas som legala mål i det omfattande arbete vi bedriver mot djurförtryck, överallt, dygnet runt”.

– Jag ville inte vika mig, men när de hotar mina döttrar så vågar jag inte riskera något.

Djurrättsalliansen säger i en skriftlig kommentar: ”Vi stödjer grupper som Djurens Befrielsefront, som med hjälp av icke-våldsmetoder, bryter mot lagen för att försvara djuren”. Djurrättsaktivisterna menar att djur som föds upp till päls inte har möjlighet att bete sig naturligt.

Förstår du inte deras kamp för djuren?

– Nej, varför står de inte utanför Konsum lika gärna? De säljer ägg från hönor som går i mörker och hur kul är det att vara ko och bli mjölkad året runt?

Kunderna stöttar

På bordet i verkstaden ligger en hög med brev och paket.

Det är ett av medlen som använts mot honom. Någon beställer varor och prenumerationer i hans namn. Men det skrattar Göran Larsson mest bort. Värre var det när någon tryckte upp flygblad med Görans bild och skrev att han mördade djur och spred i hans bostadskvarter.

Bredvid pakethögen står blommor som han fått av sina kunder. En äldre man kommer in i butiken för att hämta sin frus pälsar. Han har med sig en flaska Riojavin till Göran som uppmuntran.

Södermalms siste pälshandlare kommer att saknas av sina kunder. Men den 15 februari jublar djurrättsaktivisterna.

Publicerad: