TV4 satt i krismöte med Dani M – artisten duckar frågorna

Av: Andreas Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Anklagas fortfarande för antisemitism – men vägrar att svara

1 av 2 | Foto: CAMILLA CHERRY
I låten ”Agenda” rappar artisten Daniel ”Dani M” Monserrat om en osynlig elit som ”äger media”.

Inspelningen av TV4:s ”Lyckliga gatan” skakades av anklagelser om antisemitism mot en av artisterna.

Artisten Dani M har duckat frågor kring turbulensen i flera år, men TV4 lät sig nöjas.

– Det får stå för honom, säger TV4:s exekutiva producent Crille Andersson.

När deltagarna i nya säsongen av ”Lyckliga gatan” presenterades i oktober förra året kom stormen direkt.

En av artisterna, Daniel ”Dani M” Monserrat, har i flera år anklagats för antisemitiska uttalanden, bland annat av tidningen Expo och Jan Guillou, Dagens Nyheter och Bonniers Kit.

På sociala medier har han bland annat skrivit att ”i stort sett hela världsmedia styrs av Israel”. Efter att en 37-årig man skjutits i hjäl utanför en synagoga i Köpenhamn i efterdyningarna av terrorattackerna i Paris menade han att mordet var sponsrat ”av samma elit som kommer gynnas av det.”

Då blev reaktionerna så stora att han bad om ursäkt: ”Jag har ingenting emot någon etnicitet och jag ber från hjärtat om ursäkt över att jag har gjort folk arga. Det är ett känsligt ämne och jag borde varit mycket mer medveten om det”, skrev han på sin Facebooksida.

TV4:s krismöte

Samuel Nudel, aktiv i Svenska kommittén mot antisemitisms (SKMA) ungdomsnätverk, har kallat Dani M:s ursäkter för ”löjeväckande” och ifrågasatte hur Dani M:s uttalanden gick ihop med TV4:s vision om nollrasism.

TV4 tog genast tag i saken, under pågående inspelning av ”Lyckliga gatan” satte de sig i diskussioner med Dani M.

– Det blev ett liv där, det var många som ringde och ville prata om det. Men det var mest journalister, debattörer och intresseorganisationer.  Vi var mitt i inspelningarna då. Vi kollade vad han skrivit, vi hade inte full koll på hans uttalanden så var tvungna att kolla det i detalj, säger TV4:s exekutiva producent Crille Andersson.

– Det var ju en del dumma uttalanden såklart, det var inget vi ville bli beblandade med, det får stå för honom. Men han har ju tagit avstånd från dem. Det var en del klantiga uttalanden, men det har ju han tyckt också, säger han.

Och då kändes saken utagerad för er?

– Ja, jag tycker det. Men vi kan inte åsiktsdeklarera gäster i TV4:s program. Principiellt tycker jag inte att det är rätt väg att gå och väja för den här typen av diskussioner och välja bort honom.

Det låter på dig som att om han inte bett om ursäkt hade det ändå inte varit ett problem om han var med?

– Jo, det är ju hypotetiskt, men en grundförutsättning för att det ska kännas kul att ha med honom i programmet var att han tog avstånd från det han skrivit.

”Har redan förklarat mig”

Dani M menar att diskussionen om antisemitism är utagerad och har upprepade gånger kallat kritiken för en ”hatkampanj” mot honom från personer som tolkar hans texter ”på sitt eget sätt” och av medier som ”inte pratat med mig, utan mer om mig”.

– Jag har förklarat mig utförligt i två artiklar, på SVT och UNT, förra året. Där sammanfattar jag ganska bra alla de här kontroverserna, alla som har frågor kan få svar där.

Okej, för tydlighetens skull: är du antisemit?

– Nej, det tycker jag inte att jag är. Jag gör inte skillnad på någon människa oavsett härkomst, religion, sexuell läggning eller vad det än är. Människor är människor.

Vill inte svara

Samuel Nudel köper inte hans ursäkter och avtåndstaganden.

– Sällan medger någon som sprider rasistiska åsikter att så skulle vara fallet, än mindre betecknar de sig själva som ”antisemiter” eller ”rasister”. Han har redan målat upp världen som kontrollerad av ”Rothschild”, har aldrig tagit tillbaka sina uttalanden utan stått kvar vid sina utsagor. Idéerna är även centrala i hans musik och det finns inget som tyder på att det förändrats.

Han menar att eftersom Dani M aldrig tagit avstånd från de direkta formuleringarna och, säger han, ”fortsatt sprida samma propaganda” är det inte en fråga om ”klumpiga” formuleringar, utan ett återkommande tema i musik och text.

När Nöjesbladet återkommer till Dani M med vidare frågor, via hans presskontakt Andi Esfahani, blir det kalla handen.

– Ni hade chansen att ställa frågor på pressträffen tidigare.

Nu har ni chansen att göra saken utagerad genom att svara på våra frågor. Även i de artiklar som ni hänvisar till som ursäkter påpekar till exempel SVT att ni vägrat svara på vissa frågor.

– Jag vill inte ens störa Dani med de här frågorna.

Fotnot: Nöjesbladet har de tre senaste dagarna upprepade gånger försökt få kontakt med Dani M:s läger via sms och telefon.

Publicerad: