Allmänintresset har vunnit

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Ystads Allehandas redaktör – Ulf Lundell borde inse att han är en del av samhället

Aftonbladet kultur 14 april
Aftonbladet kultur 14 april

Striden om Kivik Art Centre fortsätter och Ulf Lundell går vidare med ännu ett överklagande. Sin vana trogen går han i en debattartikel i Aftonbladet till hård attack mot konstetablissemanget, rättssystemet – och Ystads Allehanda (Aftonbladet kultur 14 april).

”Men vad är det för fult tryne vi ser sticka upp i YA? Det trynet kallas Jante”, skriver Lundell.

Med andra ord, den kritik han fått uppfattas som att han inte får vara förmer än andra.

Men vad striden egentligen handlar om är att Ulf Lundell är kränkt, kränkt över att han inte får behålla sina öppna landskap utanför sitt hus. Ja, det finns en värld där utanför tomtgränsen som kallas samhället.

I slutet av mars kom det senaste beskedet när mark- och miljödomstolen beviljade bygglov för sju konstverk på Kivik Art Centre. När Ulf Lundell nu meddelar att han går vidare med ett överklagande till mark- och miljööverdomstolen fortsätter därmed den cirkus som han själv står för. Lundell gillar inte sina grannar, som bor nästan en halv kilometer från hans hem. Det handlar framför allt om det 18 meter höga betongtornet på Lilla Stenshuvud.

Om och om igen upprepar Ulf Lundell historien om hur han för knappt tjugo år sedan köpte gården söder om Kivik för att han sökte lugnet. Ja, lugn och ro har han säkert på sin tomt. Men hans utsikt är förstörd, av ett torn där i fjärran. Folk kan ju få för sig att titta in i hans hem! Fast då krävs det verkligen en stark kikare.

Mycket av striden kring Kivik Art handlar just om detta, att Ulf Lundell känner sig kränkt av sina grannar.

Förvisso har han drivit en rättsprocess om konstverken är att betrakta som konstverk eller byggnader och om dessa sedan måste ha bygglov. Under årens lopp har Ulf Lundell vunnit flera segrar, men nu tog det stopp. Mark- och miljödomstolen säger i sin dom att konstverken är väl integrerade i miljön och inte kan betraktas som en betydande olägenhet för Ulf Lundell.

Kivik Art Centre ligger på en naturskön plats. Uppe på Lilla Stenshuvud finns det en underbar utsikt, både ut mot Hanöbukten och över de öppna landskapen inåt land. Med konstparken har området blivit än mer attraktivt och tillgängligt för allmänheten.

Så länge som mark- och miljödomstolens utfall gäller har också allmänintresset vunnit. Och då kan Ulf Lundell sitta på sin gård och fundera över det faktum att han är både en del av konstverken på Kivik Art Centre och samhället.

Mattias Karlsson

Politisk redaktör

Ystad allehanda

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.