”Hamrén har blivit som Lagerbäck”

Av: Martin Tolén

Publicerad:

Tränarens utspel om Hamréns taktik: ”Som Norge”

Erik Hamrén snackade om offensiv fotboll.

Men enligt Ståle Solbakken har förbundskaptenen släppt allt – för att bli som föregångaren Lars Lagerbäck.

– Det var ju mycket mer Lagerbäck än vad kanske många vill erkänna, säger Solbakken i podden Lundh.

Lars Lagerbäck fick ofta kritik för att han spelade en för defensiv fotboll med det svenska landslaget.

När i stället Erik Hamrén presenterades som ny svensk förbundskapten i november 2009 var ett av hans första löften att ”landslaget ska spela med en offensiv inriktning”.

”Mer Lagerbäck än ni vill erkänna”

Men enligt FC Köpenhamn-tränaren Ståle Solbakken har Hamrén backat helt.

I stället menar han att Hamréns taktik för landslaget de senaste matcherna snarare gått mot den föregångaren Lars Lagerbäck använde.

– Om du ser på Sveriges två bästa landskamper de senaste två-tre åren så skulle jag säga att de spelade ganska likt Norge. De spelade enkelt, de fick Zlatan att agera första försvarare, de prövade att spela ett renodlat zonförsvar och det slog de Danmark på över två matcher. Det var ju mycket mer Lagerbäck än vad kanske många vill erkänna i Sveriges två senaste landskamper, säger Solbakken i podcasten Lundh.

Sverige spelar ”Drillo-fotboll”

Solbakken tycker att det svenska landslaget gick tillbaka till en enklare och rakare fotboll och inte så offensiv som utlovat.

I stället påminner Hamréns ”nya” taktik om ”Drillo-fotboll” – långa bollar upp mot anfallarna.

– Både Lagerbäck och Drillo vill spela ganska rakt och enkelt offensivt. Den största skillnaden var att Drillo ställde upp med 4-1-4-1 medan Lagerbäck brukade köra 4-4-2 med Linderoth som defensiv mitt tillsammans en mer offensiv mittfältare och två kanter som jobbade hårt, säger Solbakken.

Publicerad: