Christina Hedlunds journal ändrades

Av: Jessica Balksjö

Publicerad:
Uppdaterad:

Sjukhuschefen sparkas efter avslöjandet

något gick fel Christina Hedlund skulle göra en bröstoperation i Polen innan sitt bröllop. Men något gick fel och hon vaknade aldrig ur sin narkos.
Foto: PRIVAT
något gick fel Christina Hedlund skulle göra en bröstoperation i Polen innan sitt bröllop. Men något gick fel och hon vaknade aldrig ur sin narkos.

Christina Hedlund, 31, vaknade aldrig upp efter bröstoperationen i Polen.

Nu visar det sig att läkarna har ljugit i hennes journal.

– Man kan ifrågasätta allt som står i journalen, säger Jerzy Karpinski, regionalt ansvarig läkare, till polska tidningen Gazeta, skriver Sydsvenskan.

Sjukhuschefen har nu avskedats.

Bröstoperationen var den sista förberedelsen inför Christina Hedlunds bröllop. Aftonbladet har tidigare berättat om hur företaget Medica Travel fömedlade kontakten med ett sjukhus i Gdansk i Polen där hon fick en tid efter två veckor.

Under operationen gick något fel och Christina vaknade aldrig ur narkosen. Läkarna har konstaterat att hon drabbats av en hjärnskada.

Ändrade journalen

Flera allvarliga missförhållanden uppdagas nu i samband med hanteringen av fallet. Fyra sjuksköterskor slog larm till sjukhuschefen när de upptäckte att uppgifter ändrats i journalen.

Men chefen valde att mörka deras larm och gömma undan brevet.

Larmet kom tre dagar efter operationen.

Bland annat har uppgiften tagits bort om att Christina drabbades av andningssvårigheter. I den senare versionen stod det även att hon vaknade upp efter ingreppet och kunde orientera sig.

I den första journalen fanns inga uppgifter om att hon vaknat upp.

Uppgiften om hur mycket narkosmedel hon fått kan också ha ändrats.

Chefen har sparkats

Det var efter att en tv-reporter konfronterat sjukhuschefen som förfalskningen av journalen uppdagades.

Chefen fick sluta med omedelbar verkan efter att förfalskningen blivit känd.

– Hon kan inte förklara varför hon gjorde så. Hon har varit en respekterad anställd under många år, men nu har hon förlorat vårt förtroende, säger Zbigniew Krzywosinski, vice vd för sjukhusets medicinska avdelning, till den polska tidningen Gazeta, skriver Sydsvenskan.

Det visar sig också att sjukhuset inte hade tillstånd att genomföra privata plastikoperationer. Trots det har tio operationer genomförts efter det misslyckade ingreppet.

Flera sjukhus i Polen genomför den här typen av operationer utan tillstånd och Polens hälsominister har begärt en undersökning på samtliga sjukhus för att kartlägga verksamheten.

Det pågår en utredning för att reda ut om det begicks några fel under operationen, skriver Sydsvenskan.

Publicerad: