Förskolan skulle på utflykt – Patiences son glömdes kvar

avMiriam Bratt, Nicole Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:

En förskola i Västerås skulle ta med alla barn på en utflykt men personalen glömde ett barn.

När en förälder till ett annat barn kom till förskolan och såg det ensamma barnet slog hon larm.

– Tänk om det hade varit en elaksinnad person som hittat honom. Det går så många tankar i huvudet, säger det bortglömda barnets mamma Patience Engberg.

När Patience Engberg, 40, lämnade sin son på förskolan vid niotiden den 11 april reagerade hon direkt på att det kändes rörigt. Personalen skulle ta med barnen på en utflykt till Poesiparken och var i full gång med alla förberedelser, skriver VLT.

– Det var som yra höns, säger Patience till Aftonbladet och fortsätter:

– Jag hade en så jättekonstig känsla när jag gick. Det var väldigt stökigt.

”Min mamma-intuition kickade i gång”

Hon beskriver att hon väntade ett tag och när hon såg att hennes son sprang till en klätterställning tänkte hon att personalen kan väl inte glömma honom.

Men till slut åkte hon från förskolan trots den dåliga känslan i magen.

– Min mamma-intutition kickade i gång med en gång, jag kände att något var fel med mitt barn.

Och Patience intuition stämde. När sonens förskoleavdelning skulle på utflykt hade personalen fått med sig alla barn utom just Patiences son. Och det upptäcktes inte förrän en annan förälder kom till förskolegården och hittade barnet.

– Hon såg ett förvirrat barn stå ensam vid grinden, berättar Patience.

Föräldern kunde då larma pedagogerna som återvände och hämtade pojken. Sedan åkte de på den planerade utflykten.

1 av 2 | Foto: Privat

Föräldrarna visste inget

När Patience kom för att hämta sitt barn klockan två möttes hon av en pedagog och förskolechefen som bad om ett möte på chefens kontor.

– Det roliga var att först förstod jag inte vad de försökte berätta för mig för förskolechefen lindade in vad som hade hänt i så mycket rosa fluff fluff.

”Jag fick en chock”

Men sedan förstod Patience vad som hade hänt.

– Jag fick en chock och det ringde i öronen på mig. Första informationen vi fick var att han hade varit ensam i tio minuter.

Patience tror dock att sonen varit ensam mer än tio minuter eftersom hon vet att de andra förskolebarnen hade hunnit till busshållplatsen och menar att det måste ha tagit mer än tio minuter att gå dit från förskolan tillsammans med flera barn.

När Aftonbladet når förskolechefen menar hon däremot att deras utredning visar på att pojken varit ensam i max fem minuter. Men hon är också noga med att beklaga händelsen.

– Det här får inte inträffa. Vi ska gör vårt yttersta föra att det här inte ska inträffa igen, säger förskolechefen.

Inte lämnad enligt systemet

Patiences son bytte avdelning tre veckor innan händelsen och personalen berättade att han då inte kommit in korrekt i den nya avdelnings närvarosystem – något som hade rapporterats men inte korrigerats.

Systemet bygger på att varje barn checkas in när det lämnas och checkas ut vid hämtning.

– Så när jag lämnade honom på morgonen då fanns han inte. Då var han inte lämnad enligt deras system.

Foto: Hasse Holmberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Genrebild.

– Det är en förklaring till händelsen, men det är ingen ursäkt. Vi kan inte skylla på ett system utan vi måste ta på oss ansvaret för att vi har brustit, säger förskolechefen.

Anmäld till Skolinspektionen

Händelsen är anmäld till Skolinspektionen och Västerås stad gör en internutredning. Sedan händelsen har Patience hållit sin son hemma.

– Det är den här ångesten att inte veta om han är omhändertagen eller om de glömmer honom någon annanstans, säger hon och fortsätter:

– Jag är ju jätterädd hela tiden.

Förskolechefen berättar för Aftonbladet att de på förskolan nu arbetar med sina rutiner och hur de ska agera för att något sådant här aldrig ska hända igen.

– Självklart ser vi allvarligt på händelsen. Flera personer är drabbade av det här.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Västerås

Barnomsorg