Ulf Kristersson lovar att slopa flygskatten

Av: Jenny Rydberg, Simón Bustamante

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson.

NYHETER

Ulf Kristersson (M) står fast vid att han vill ta bort flygskatten om Alliansen vinner valet.

– Om man röstar på Moderaterna ska man veta vad man röstar på och då ingår att ta bort flygskatten, säger han till Dagens Industri.

Gustav Fridolin (MP) kallar utspelet för ”klimatpolitisk analfabetism”.

Flygbolaget Norwegian har gått ut med att de ställer in två direktlinjer till USA. Orsaken är den nya flygskatten som infördes tidigare i år.

En längre resa resulterar i en högre flygskatt och enligt Norwegian gör flygskatten att en del av bolagets linjer inte längre är lönsamma.

Ulf Kristersson (M) menar att de indragna direktlinjerna är ett exempel på hur flygskatten får en negativ effekt.

– Jag tycker att det här bekräftar de farhågor som fanns inför att flygskatten skulle införas. Att den har extremt liten om ens någon klimatnytta, men att den riskerar ett antal flyglinjer. Då gällde oron främst inrikesflyget, men nu ser vi även hur flygningar flyttar till Köpenhamn, säger han till Dagens Industri.

Kristersson vill ha ”riktig klimatpolitik”

I en intervju med Dagens Industri lovar han att slopa flygskatten om Alliansen vinner valet.

– Om man röstar på Moderaterna ska man veta vad man röstar på, och då ingår att ta bort flygskatten. Det gäller både för att vi tycker att det är en dålig skattehöjning, men också för att jag vill ha riktig miljöpolitik, inte bara symbolpolitik som låter bra men som saknar effekt för ett bättre klimat, säger han till tidningen.

Regeringen å sin sida kritiserar Norwegians verksamhet och Per Bolund (MP) har sagt till Aftonbladet att bolagets agerande är ett tecken på att de inte har en fungerande affärsmodell.

”Finns ingen egen planet moderater kan åka till”

Miljöpartiets Gustav Fridolin kallar Ulf Kristerssons utspel för ”klimatpolitisk analfabetism”.

– Det finns ingen egen planet som moderater kan åka till, utan vi måste möta klimathotet tillsammans. När klimatlarmen ljuder högre än någonsin och vi har högsommarvärme i maj och historisk issmältning i Arktis, att då gå till val på att göra det billigare att flyga är klimatpolitisk analfabetism, säger han.

Fram till april i år har flygtrafiken varit det enda transportslaget som inte betalat någon skatt för sin klimatpåverkan.

– Om du tar tåget mellan Stockholm och Göteborg betalar du skatt på elen som tåget använder, om du kör bil betalar du skatt på bränslet, men flyget har inte behövt betala några skatter, säger Gustav Fridolin.

Enligt språkröret motsvarar flygskatten en minskning av utsläppen med ungefär 100 000 personbilar.

Publicerad:

LÄS VIDARE