Moshes föräldrar dog i hotellattacken

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Överlevde blodbadet – nu fyller han tre år

1 av 3 | Foto: FOTO: Scanpix
Treårsdagen Moshe Holtzberg firade sin tre årsdag tillsammans med familjen.

Moshe Holtzberg var bara två år gammal när undkom attackerna i Bombay.

Barnflickan fann honom vid föräldrarnas livlösa kroppar och lyckades fly undan det blodiga angreppet mot det judiska centret i staden.

I staden Afula i norra Israel firar Moshe Holtzberg sin treårsdag tillsammans med mormor och morfar.

Som vilken treåring som helst äter han födelsedagstårta, sjunger och dansar. Det enda som skiljer är det stora pressuppbådet och den stora inramade bilden på hans avlida föräldrar.

Räddades av barnflickan

Efter att Moshes föräldrar Gavriel och Rivka Holtzberg dödades i attacken mot det judiska centret i Bombay har han uppfostrats av sina morföräldrar.

– Jag vet inte hur mycket han förstår. Vi diskuterar det inte eftersom vi inte vill uppfostra ett sorgset barn, vi vill att han ska vara glad, säger mormor Yehudit Rosenberg till BBC.

Moshes föräldrar dog för exakt ett år sedan i skuggan av de spektakulära attackerna mot två lyxhotell i Bombay. Samma grupp beväpnade män angrep också det judiska centret Chabad House och dödade sex judar.

Moshe, som då bara var tre år gammal, räddades ur det belägrade huset av sin indiska barnflicka Sandra Samuel. Hon hittade honom stående över sina föräldrars blodiga kroppar, tog honom i sin famn och lyckades fly medan angriparna fortfarande fanns i huset.

Följde med till Israel

Efter händelsen följde Sandra Samuel med Moshe till Israel och arbetar fortfarande som hans barnflicka.

– Jag tycker så synd om honom för att hans föräldrar inte är här. Detta är svårt för mig men jag måste vara stark för hans skull.

Det viktiga för henne och för Moshes morföräldrar är nu att både pojken och de själva kan bearbeta händelsen och gå vidare.

Men Yehudit Rosenberg säger att det var svårt att både förlora en dotter och att helt plötsligt bli ansvarig för ett litet barn.

– Det är så mycket som händer som vi inte förstår. Bara gud förstår och vi måste lita på att allt gud gör är det bästa.

Publicerad: