Nelson: Det var jobbigt för åkarna

Av: Kristoffer Bergström, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

FALUN Ska ni prata dopning, så ha något att komma med.

Det är signalen från det svenska landslaget, som minns hur jobbigt det var att bombarderas med dopningsfrågor under VM 2013.

– Det blir en extra grej att bry sig om, som man kanske inte har lust med under ett mästerskap, säger Lars Nelson.

Under VM:s två första dagar spelar "Veckans Brott" in två inslag om längdskidor. Ett handlar om dopning. De intervjuar bland andra Charlotte Kalla och Lars Nelson till programmet som sänds på tisdagar.

Det svenska landslaget kände till SVT-programmets planer och ställde gärna upp på intervjuer.

– De har fått tillstånd att komma hit. Vi tycker att det är bra att de granskar dopningen, säger presschefen Torbjörn Nordvall.

"Har ju varit lite blandat..."

Men åkarna är inte odelat positiva. Lars Nelson intervjuades av programmet och är inte kritisk till frågorna, men höjer ett varningens finger för effekten som reportaget skulle kunna få.

– Det är bra att man är medveten om det här. Sedan gäller det att den information man tar fram i sådana program håller hög kvalitet. Det har ju varit lite blandat, säger han.

Nelson syftar på Uppdrag Gransknings reportage från 2013, som med tvivelaktiga bevis misstänkliggjorde 90-talets skidlegendarer för dopning. Programmet sändes under det förra världsmästerskapet och ledde till att de aktiva fick ställa upp på intervjuer om fusk och blodvärden i stort sett hela mästerskapet.

"Man påverkas alltid"

Nelson var inte med under VM i Val di Fiemme, men har förstått att vissa lagkamrater blev störda av allt dopningsprat.

– I nuläget är det inte så mycket rabalder kring det, men som det var i Val di Fiemme tror jag var lite jobbigt för åkarna. Det blir som en extra grej att bry sig om, som man kanske inte har lust med under ett mästerskap, säger han.

Och nu kommer kanske rabaldret igen.

– Ja, på något sätt kommer det nu. Jag vet inget mer än om intervjun jag nyss gjorde, som inte var några konstigheter över huvud taget. Den handlade bara om vad jag tycker om att vi blir testade.

Hur påverkades gruppen i Val di Fiemme?

– Det är säkert olika för olika personer, men man påverkas alltid av att det blir något mer man ska svara på. Det blir fler intervjuer, man diskuterar det. För egen del tror jag att jag ska kunna hålla fokus på tävlandet även i den situationen.

Publicerad: