Mejla

Mats Wennerholm

Wennerholm: Lite mer muskler, då blir Elias ostoppbar även i NHL

Publicerad:
Uppdaterad:

Jag kallade honom redan i höstas för näste svenske storstjärna i NHL.

Nu är han redan störst här hemma.

Kenta Nilsson, Peter Forsberg, Mats Sundin, Nicklas Bäckström.

Elias Pettersson har slagit dem alla som junior.

Jag hade egentligen bara tur som knäppte över till Växjö-Malmö efter en period framför den sega bottenfinalen mellan Mora och Örebro.

Jag fick se ny svensk hockeyhistoria.

Elias Pettersson Show.

Ett mål och två assist i samma period och poäng 53, 54 och 55 i årets SHL.

Då hade han redan gjort ett mål i den första.

Och jag fick se en av säsongens mäktigaste hyllningar från publiken i Vida Arena som reste sig upp i en stående ovation som aldrig tycktes ta slut, då det var klart att Kenta Nilssons juniorrekord från säsongen 1975–76 var slaget.

Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYR N

Vancouvers frälsare

De är väl medvetna om att den här sensationen knappast kommer att vara kvar nästa säsong. Han var ju Vancouvers toppval i sommarens NHL-draft (nummer fem i första rundan) och publiken där är svältfödd på framtidshopp just nu.

Vancouver som ligger näst sist i Pacific Division och bara har Arizona Coyotes bakom sig. De är hopplöst avsågade och fansen pratar hellre om framtid än nutid.

Och en hetare framtid än Elias Pettersson har de inte.

Jag har sett många fantastiska genombrott i SHL. Jag följde till och med Kenta Nilssons första SHL-säsong i Djurgården 1975/76, då han var junior och hetaste snackisen i hockey-Sverige.

Spelare man betalar för att se

Kenta var en underhållare av samma snitt som Peter Forsberg skulle bli senare och som Elias Pettersson är idag. Den där typen av spelare som är så sällsynt numera, men ensam är värd entrépengarna.

Som Kenta Nilsson sa när jag pratade med honom i går - den där spelaren man sitter och räknar byten för att få se på isen igen. Resten känns bara som statister. Den känslan har jag inte upplevt sedan spelare som Peter Forsberg och Mats Sundin.

Sedan är det svårt att jämföra Elias Petterssons 55 poäng på 44 matcher 2017/18 med Kenta Nilsson 54 poäng 1975/76.

Det är inte så många matcher som skiljer, eftersom Elias missade en radda då han var på JVM i Buffalo. Hans rekord hade varit ännu bättre om han fått spela samtliga 52 omgångar. Dessutom är det svårare att göra mål idag, då framförallt målvakterna blivit sisådär 500 procent tätare än för 40 år sedan

Å andra sidan delades det inte ut några andraassist på Kentas tid.

Sådär kan man hålla på. Om man vill.

Påminner om ryska spelare

Men i mina ögon är Elias Petterssons rekord det mest imponerande. Han tillhör samma kategori artister, med sin enorma talang och spelkänsla. Dessutom lämnar han ingenting åt slumpen när det gäller träning. Inget fusk med detaljer.

Den kombinationen skapar en stjärna.

Jag har alltid tyckt att han sett rysk ut i spelstilen och betyget kan ju nästan inte bli bättre om vi pratar skridskoåkning och teknik.

Nu hoppas jag bara att utvecklingen fortsätter och att han lägger på sig fyra, fem kilo muskler till i sommar. Då kan ingenting stoppa honom ens i NHL.

Det här är nog inte det sista rekordet han sätter.

Nu måste till och med Rikard Grönborg inse att det var en miss att inte plocka ut Elias Pettersson till OS. Vilken skillnad han kunde ha gjort.

Det blev inga förändringar i de få streckstrider som är kvar och det är nu klart att Mora och Karlskrona får kvala nedåt. Det är ingen skräll direkt.

Och kring kvartsfinalstrecket verkar det också avgjort, då HV71 förlorade borta mot Djurgården (2–5) och nu måste plocka in både tre poäng och sex plusmål på Malmö på sjätteplatsen. Enda öppna frågan är om Frölunda ska passera Djurgården och ta andraplatsen i sista omgången.

Kanske mer spännande än man tror.

o o o

Libor Hudaceks sjuka slashing var väl det sista han gjorde på en svensk is.

Får man hoppas.

avMats Wennerholm

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM