Persson närmar sig sänkning av spritskatten

Publicerad:
Uppdaterad:

Akureyri

Mycket tyder på att statsminister Göran Persson tänker föreslå en sänkning av spritskatten.

– Hur mycket och på vilket sätt återstår att se, sade Persson till TT efter ett möte på Island med de nordiska statsministrarna.

Inom kort kommer riksdagsledamot Kent Härstedt som utreder de svenska alkoholskatterna föreslå en sänkning av spritskatten. Vid statsministermötet på norra Island var alkoholskatten den heta frågan och Persson tycks vilja gå på Härstedts linje.

– Det ligger en målkonflikt i hela situationen. Ingen önskar sänkta alkoholskatter, men vi ser vad som har hänt. Alkoholförsäljningen flyttar utanför landets gränser med svårigheter att upprätthålla social kontroll över försäljningen.

– Skattesänkningen är i praktiken redan genomförd för en stor del av det svenska folket som handlar utomlands. Problemet är känt och vi måste handla. Om vi inte agerar kommer det här gå oss ur händerna.

Avvaktar rapport

Persson vill dock avvakta Härstedts rapport innan han säger något definitivt, men resonemanget går i en tydlig riktning.

Inför mötet med statsministrarna hade Norges Kjell Magne Bondevik hoppats att länderna skulle enas om att undvika ytterligare sänkningar av alkoholskatten eftersom det blir en dominoeffekt och grannländerna tvingas följa efter. Vid presskonferensen ville han dock inte säga vad han tycker om att en svensk skattesänkning tycks vara på gång. Men den skulle sätta press på Norges alkoholskatt.

– Vi kan ha en viss skillnad, men den kan inte vara för stor, sade Bondevik.

Extra möte

Vid mötet enades statsministrarna om att ländernas social- och hälsoministrar ska ha ett extra möte om alkoholfrågan inför nästa statsministermöte i november. Länderna ska också försöka arbeta inom EU så att minimiskatterna på sprit och öl höjs och det införs en minimiskatt på vin.

Ingen av statsministrarna vill egentligen sänka spritskatten men Danmarks Anders Fogh Rasmussen sade att den senaste danska sänkningen fått effekt: gränshandeln har minskat dramatiskt. Samtidigt konstaterade Finlands statsminister Matti Vanhanen att den finländska sänkningen i mars lett till att spritkonsumtionen ökat med tio till femton procent, vilket inte är acceptabelt.

Mats Eriksson/TT

Publicerad: