Då satt han i fängelse – nu släpper han EP

avFrasse Levinsson

Sebbe Staxx räddade ”N” från kriminaliteten

1 av 5

Han har lagt sitt kriminella förflutna bakom sig.

Nu debuterar rapparen ”N” som soloartist.

– Det är första gången jag gör något vettigt. Av allt dåligt kan jag göra något bra, säger han.

Rapparen Näbil ”N” Hämäläinen, 29, är på väg mot sitt stora genombrott. Hans debutsingel ”Svarta miljonärer” har spelats över 400 000 gånger på Spotify, och den 20 november släpps ep:n Änglar & demoner”.

– Det känns bra, men det har gått ganska fort. Jag har rappat i ett och ett halvt år. Det har blivit så stort snabbt, säger han.

Fängelsestraff och miljonskulder

Vägen mot framgången har inte varit spikrak.

– Kriminaliteten började i tidiga tonåren. När jag var 18 eller 19 fick jag mitt första fängelsestraff. Två år. Sen att komma ut med flera miljoner i skulder hos Kronofogden, då är det ganska svårt att söka ett jobb. Det blev bara den vägen som fanns.

Varför hamnade du i fängelse?

– Jag vill inte berätta om det. Det är så långt tillbaka i tiden. Du kan googla Kloakligan så förstår du. Det är enklare, säger han.

Kloakligan var en stöldliga som gjorde ett 30-tal butiksinbrott i Stockholm på mitten av 00-talet. Näbil dömdes till fängelse för flera stölder.

”Deras texter träffade mitt hjärta”

Vändningen kom 2008 när Kartellen släppte sin första platta.

– Det var i samband med att jag muckade från fängelset. Deras texter träffade mitt hjärta. Det var som att det var mig de sjöng om.

Genom gemensamma vänner lärde Näbil känna Kartellens frontfigur Sebbe Staxx, 29. Under en bilfärd rappade Näbil för Sebbe, som insåg att hans nya vän var begåvad.

– Han sa ”Du kan det här. Du har nåt som de andra inte har. Du kommer kunna försörja dig och din familj. Du behöver inte leva det livet längre”.

Sedan dess har N jobbat med Kartellen, och nu när han debuterar som soloartist med ”Änglar & demoner” är det Kartellen som producerar.

Vill inspirera ungdomar

Näbil hoppas att hans musik ska inspirera miljonprogrammens ungdomar att gå en annan väg än honom.

– De har ingen förebild som jobbar på någon bank eller som advokat. Förebilden är han som har gjort det grova rånet eller han som har gjort det perfekta inbrottet. Du ser han med pengar och fet bil. Det är han som blir din förebild, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kartellen