Ahmed Hassan begravs i Trollhättan idag

avOskar Forsberg

Ska ligga intill Lavin Eskandar, 20

1 av 41 | Foto: Anders Deros
Många hade samlats för att ta farväl av eleven Ahmed Hassan som dödades i skolattacken.

TROLLHÄTTAN. I dag bärs det andra dödsoffret från skolattacken, eleven Ahmed Hassan, till sin sista vila.

Gustav Fridolin (MP) ska i samband med begravningen besöka Trollhättan.

– Hela Sverige sörjer med Ahmed Hassan och hans anhöriga och med Lavin Eskandar och hans anhöriga, säger utbildningsministern.

Trollhättan tog i onsdags farväl av Lavin Eskandar, 20, elevassistenten som dödades när han ingrep under skolattacken för en dryg vecka sedan.

I dag begravs eleven Ahmed Hassan som också mördades av Anton Lundin Pettersson på Kronans skola. Ahmed Hassan kommer begravas alldeles intill Lavin Eskandar på Håjums begravningsplats.

Efter begravningen är en minnesstund planerad.

”En attack mot hela Sverige”

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) ska under dagen besöka Trollhättan. Han kommer under sitt besök bland annat möta kommunala företrädare och lärare vid Kronans grundskola .

– Jag ska prata med personal och elever om det svåra men väldigt viktiga arbete som nu väntar dem, säger han.

Fridolin kommer inte närvara på själva begravningsceremonin men ska representera regeringen vid minnesstunden för Ahmed Hassan.

– Det som skedde var en attack mot hela Sverige. Hela Sverige sörjer med Ahmed Hassan och hans anhöriga och med Lavin Eskandar och hans anhöriga, säger han.

”Stor solidaritet”

Utbildningsministern betonar, trots sorgen, vikten av att försöka se framåt.

– Det som vi sett sedan dess är att sorgen växt till en stor solidaritet. Det är den solidariteten som är det främsta motståndet mot rasismen, säger han.

Gustav Fridolin uppger att den senaste tidens rasistiska dåd, inte bara morden i Trollhättan utan även mordbränderna mot tänkta asylboenden är något som han känner en stor avsky inför.

– Vi ska hitta dem som utfört dessa dåd. Som statsministern sa: ”De är fiender till Sverige”, säger han.

Skoleleven Ahmed Hassans anhöriga och vänner tar sitt sista farväl av honom vid 13.30 i dag och många väntas komma till begravningsplatsen.

För de andra två som skadades allvarligt i attacken, en 15-årig elev och en 41-årig lärare, är tillståndet stabilt. Eleven kunde höras av polisen under helgen.

Polisutredningen fortsätter

Utredningen fortsätter samtidigt framåt. Som Aftonbladet kunde rapportera igår så har polisen kommit långt i sin kartläggning av Anton Lundin Pettersson.

Vissa viktiga bitar, som exempelvis alla vittnesförhör, den tekniska utredningen samt andra analyser av beslagtaget material, återstår emellertid innan man är helt klar med sitt arbete.

ARTIKELN HANDLAR OM