”Örjan vet hur man kör det perfekta loppet...”

Örjan Kihlström vet hur man kör det perfekta loppet.

I kväll blev det en trippel på V75 efter styrningar i mästerklass.

Venkatesh spurtförmåga imponerade mest.

Venkatesh har inte varit lätt att räkna på under karriären.

Det är få hästar som har så stort spann mellan sin högsta och lägsta nivå-det kan skilja flera hundra meter mellan flipp och flopp.

Anledningen till ojämnheten är att Venkatesh hetsar upp sig enormt och spiller all sin kraft om han inte får löpa bakom hästar under största delen av loppen. Får han däremot den rätta löpningen och kan bruka sin kapacitet i spurten så är det inte många hästar som kan stå emot honom.

I går attackerade Örjan Kihlström i fjärde spår 600 meter från och svepte runt fältet och Venkatesh vann sedan avstannande.

Det ska bli mycket intressant att följa Venkatesh i högsta klassen-med den spurten kommer han fälla många.

Tur eller skicklighet?

När det gäller Kihlströms väg till vinnarcirkeln med Beppe AM i den första avdelningen lutar jag mer åt turspåret men jag är långtifrån säker-kanske var det uträknat. Kihlström hade under första varvet chans att lämna fjärde inner för en löpning i andraspår men icke.

500 meter från mål såg det fortfarande becksvart ut för Beppe AM men då valde Fredrik Pedersen att attackera i tredjespår med Wojtyla Gene, konstigt med tanke på att hästen såg trött ut, och det gav Beppe AM fritt fram och han hade sedan inga problem att spurta förbi ledande Daydream Rapida. Kihlströmseger också i V75-5 med Järvsö Blomster och även här valde han ett avvaktande upplägg men när det väl var upploppdags så hade Järvsö Blomster fritt fram och speedade till en lätt vinst. Det ser så naturligt ut när Kihlström kör avvaktande, allt löser sig och det blir en säker spurtvinst.

■ ■ ■

Dalarnas bästa häst, On Track Piraten, motsvarade favoritskapet i V75-3 men inte utan dramatik. Det var långt fram till skentravande ledande Art On Line, som tröttnade, när Johnny Takter attackerade i fjärdespår 600 meter från. Det såg ut som att On Track Piraten skulle vinna med tjugo meter men i sin ensamhet och i brist av tävlingstempo stumnade han mitt på upploppet och jätteskrällen Highspeed Call närmade sig rejält sista biten men i mål var On Track Piraten en halv läng tillgodo. On Track Piraten tillhör den yppersta eliten och kommer tjäna bra med pengar i vinter i både Sverige och Frankrike.

■ ■ ■

Jarno Koskela körde som han satt bakom den bästa hästen i V75-4. Och det visade sig att han hade fog för sin offensivlusta. Så fort Alfas Dimitri hittat rytmen tog han plats utanför ledande Evasion Boko och började pressa. Evasion Boko kämpade tappert men 150 meter från var Alfas Dimitri först och höll sedan enkelt undan.

■ ■ ■

Jorma Kontio lyckades perfekt med styrningen bakom Al’s Winnermede i V75-6. Kontio körde resolut i början och kunde efter 500 meter komma till ledningen. Resten av loppet blev ren uppvisning.

Al’s Winnermede tillhör topp tio av landets fyraåringar och här har färske tränare Svante Ericsson ett guldkorn att ta hand om.

Johan Edlund