Kan Aftonbladet-avsändare sprida virus?

OM AFTONBLADET

Virus utnyttjar andras epost-adresser som avsändare för att sprida sig vidare.

I princip alla virus som sprids på nätet nuförtiden stjäl "falska" avsändaradresser från en infekterad PC. I den infekterade datorn hittar viruset e-postadresserna i e-postklientens adressbok eller i webbläsarens cache. Webbläsarens cache är till för att snabba upp surfande. Den innehåller information från alla webbsidor man har surfat till sista tiden.

Eftersom många svenskar besöker aftonbladet.se åtminstone någon gång i månaden så finns sidor från aftonbladet.se i webbläsarens cache på de flesta svenska datorer. Dessa sidor innehåller alltid medarbetares e-postadresser. Oftast är det en reporters adress, men ibland även en fotografs.

Alltså, i nästan alla svenska datorer kan man hitta några av Aftonbladets medarbetares e-postadresser. Oftast finns de i webbläsarens cache, men om någon har e-postat till Aftonbladet så kan de även finnas i deras e-postklients adressbok.

Använder alla adresser den hittar

Viruset använder alla adresser den hittar på den infekterade datorn för att skicka iväg kopior på sig själv till andra datorer. Viruset plockar slumpmässigt en avsändaradress och även slumpmässigt mottagaradresser från adresserna den har samlat ihop. Olyckligtvis så väljer viruset ibland en av Aftonbladets medarbetares e-postadresser som avsändare. Viruset är sedan mycket effektivt och kan skicka hundratals, ibland tusentals meddelanden, innan den upptäcks av datorns användare.

I dagsläget finns det ingen bra lösning för ovanstående problem. E-post är väldigt mycket som vanlig post. Man kan skicka brev med falska avsändaradresser och det finns inget man kan göra åt det heller.

Hur kan man minska mängden virusinfekterad e-post på internet?

Huvudsakligen så infekteras Windowsdatorer som har en äldre version av Outlook som e-postklient. Nyare versioner av Outlook är inte lika lätta att infektera då det inte räcker med att man hämtar hem e-post för att bli infekterad, utan man måste även dubbelklicka på det bifogade viruset. Apples Mac OS är i princip virusfritt. Detsamma gäller Linux. Ett uppdaterat virusskydd, antingen på datorn eller, ännu bättre, på e-postservern stoppar alla virus.

Uppdatera Outlook till senaste versionen.

Öppna inte filer och program som skickats till dig via e-post om du inte vet vad det är. Även filer som skickas från någon du känner kan vara smittade.

Skaffa virusskydd och uppdatera det ofta.

Byt till Linux eller Mac OS.

Länkar till antivirus-företag

Mer informatino finns bland annat på antivirusföretagens webbplatser - t.ex. dessa:

Microsoft Antivirus

De senaste antivirus-uppdateringar från Microsoft för Windows och Office.

Webmaster