Samlare lockas av majblomman

Av: Josefin Westin, TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Privat
2018 års majblomma är guldgul och svart.

Nu är den här - årets upplaga av majblomman.
Men äldre versioner är minst lika efterfrågade.
Handeln har ökat med 45 procent på Tradera - bara under första kvartalet i år.

Årets majblomma är guldgul och svart med en pärlemorfärgad prick. Från och med i dag, den 12 april, går alltså startskottet för försäljningen och insamlingen till omkring 80 000 barn i hela landet.

Äldre versioner guld värda

Majblomman, som byter färg från år till år, har blivit populär bland samlare. Handeln med majblommor på Tradera ökade med 45 procent under det första kvartalet i år jämfört med samma period året innan. Sedan 2014 handlar det om mer än en tredubbling och snittpriset, som i dag ligger på 95 kronor, har ökat med 90 procent enligt sajten.

Alla råd med årets version

Årets majblomma säljs för en 20-lapp men äldre och välbevarade versioner kan gå för tusentals kronor. Dyraste majblommorna som sålts på Tradera är från introduktionsåret 1907 där den med högst prislapp sålts för drygt 15 000 kronor. En bilmajblomma från 1930-talet har gått för nära 4 000 kronor.

Det här är majblomman:

Årets majblomma är inspirerad av humlor och går i svart och guld. Försäljningen, som startas i dag den 12 april, bedrivs av skolelever genom den ideella organisationen Majblommans riksförbund som grundandes 1907. Intäkterna går till att motverka barnfattigdom och till att förbättra barns villkor i stort, 10 procent får försäljarna behålla för eget bruk.

Källa: Majblommans riksförbund

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN